Ljutenica Sastojci:
- 2kg patlidžana
- 2kg crvenih mesnatih paprika
- 3 feferone
- 250ml ulja
- tri kašike šećera
- 150ml sirćeta
- 4 glavice belog luka
- so
Priprema:
Oljuštite patlidžan i kratko ga blanširajte u vreloj vodi. Zatim ga dobro ocedite i isecite na kaiševe. Paprike i ljute feferone operite i dobro obrišite, pa ih pecite na roštilju ili u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Sipajte u šerpu polovinu količine ulja, dodajte patlidžane i mešajte dok ne omekšaju. Paprike oljuštite i isecite ih na kaiševe, pa ih dodajte patlidžanu. Kuvajte desetak minuta, sipajte šećer, sirće, iseckani beli luk i so, i mešajte na vatri sve dok se ne stvori kompaktna masa. Ljutenicu razlijte u tegle i zapecite pola sata na blagoj temperaturi u rerni. Tegle povežite celofanom i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Vreme pripreme: 2 sata