admin | Date: CETVRTAK, 2010-08-19, 9:31 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Potrebno: 1kg šljiva "madžarki", krečna voda, 1kg šećera, 1 dl vode, kesica vanilin šećera, 1 limun, 12 lista "rozetle" Šljive oprati, oljuštiti i staviti u krečnu vodu da odstoje 1 do 2 sata. Posle toga ih dobro isprati u neko liko voda, ocediti, a zatim im oprezno izvaditi koštice i staviti ih na čistu salvetu da se dobro ocede. U među vremenu šećer staviti u širu i nešto veću šerpu, preliti ga vodom i kuvati sirup dok ne bude gust, a zatim u njega spustiti šljive i kuvati ih tako dugo dok se ne vidi da sok sa kašike kaplje, po 2 do 3 kapi. Na pet minuta pre završetka kuvanja slatka dodati vanilu, na kolutove isečen limun i oprane listove "rozetle". Zatim slatko skinuti sa vatre, šerpu pokriti čistom, dobro nakvašenom salvetom, i ostaviti da se tako hladi oko 24 časa. Posle toga slatko sipati u čiste suve tegle i povezati ih celo fanom. Vanila i kolutovi limuna se mogu ostaviti u slatku, dok se listovi "rozetle" obavezno odstranjuju.
|
|
| |