admin | Date: CETVRTAK, 2010-08-19, 9:32 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Potrebno: 1kg jagoda, 1,5 kg šećera, 1 dl vode, 2-3 limuna Odabrati čvrste jagode, oprati ih, odstraniti peteljke, a zatim ih ocediti. Svaki kilogram jagoda preliti sokom od 2 3 limuna. Za svaki kilogram jagoda potrebno je 1,5 kg šećera. U sud u kome će se kuvati slatko, najpre staviti šećer, preliti ga čašom vode (oko 2 dl) i kuvati. Kada sirup postane dovoljno gust i proziran, dodati mu jagode i kuvati na slabijoj vatri oko 10 minuta, a zatim dodati sok koji su jagode pustile i sok od limuna. U toku kuvanja odstranjivati penu sa površine slatka, uz protresanje suda u kome se slatko kuva. Slatko je kuvano kada sok sa varjače kaplje u gustim kapljama. Sud sa slatkim skloniti sa štednjaka, lagano ga protresti da se pena sakupi, zatim penu skinuti, posle čega sud prekriti čis tom vlažnom salvetom i ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađeno slatko sipati u prethodno pripremljene tegle i dobro ih zatvoriti.
|
|
| |