admin | Date: CETVRTAK, 2010-08-19, 9:34 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Potrebno: 2kg kajsija, 1,5kg šećera Odabrati zrele i zdrave plodove kaj sije, oprati ih, oljuštiti, izvaditi im koštice, ako su kajsije čvršće mogu se samleti, zatim ih staviti u čist i neoštećen emajliran sud, dodati šećer, izmešati ga sa voćem i sve ostaviti pokriveno da prenoći. Sutradan pekmez kuvati na jakoj vatri oko 20 do 30 minuta, uz stalno mešanje da ne bi zagoreo i da bi sačuvao lepu žutu boju. Pekmez je gotov kada je dovoljno gust, tj. kada u komadima pada sa var-jače. Gotov pekmez skloniti sa štednjaka i neprestano ga mešati još 15 minuta da bi se još više zgusnuo. Odmah, još dok je pekmez vruć, sipati ga u prethodno priprem ljene, čiste, suve i zagrejane tegle. Prilikom punjenja tegli pekmezom voditi računa da ne ostane ni jedna šupljina ispunjena vazduhom, kako ne bi kasnije nastalo kvarenje. Tegle napunjene pekmezom staviti u prethod no malo zagrejanu pećnicu (mlaku), da bi se na površini pekmeza uhvatila korica, zatim ih izvaditi iz pećnice, staviti na neku ravnu površinu, prekriti i ostaviti da se ohlade u toku noći. Sutradan tegle hermetički zatvoriti ili ih dobro povezati celofanom prethodno potopljenim u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom, suvom i tamnom mestu.
|
|
| |