Sastojci
1,5 kg. jabuka
800 gr. šećera
sok od jednog limuna
80 gr. kakaa
1 kesica vanil secera
oko 1,5 l. vode Priprema
Jabuke dobro oprati, očistiti i iseći na manje kocke. Ljuske i sredinu sa semenkama zamotati u gazu, zavezati i staviti u šerpu zajedno sa iseckanim jabukama, sipati vode tek toliko da pokrije sve, dodati sok od jednog limuna i staviti da se kuva na tihoj vatri 20 minuta. Jabuke procediti, samleti u blenderu, dodati im 800 gr. šećera, kakao i vanil šećer i kuvati oko 30 minuta na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući.
Dobićete oko 1,5 kg marmelade.
Napomena Vašeg urednika: nisam pravila, ali sam probala jednu drugu varijantu koju pravi moja mama. Umesto kakaa, pred kraj kuvanja možete dodati jednu crnu čokoladu za jelo i kuvanje. Fantastična varijanta, ima divan ukus, a na račun toga možete da stavite malo manje šećera.