Bistri sok od kupina Potrebno: 5kg kupina, 500-700gr šećera
Prehrane, oprane i očišćene kupine redati u odgovarajući sud i pri tome svaki red posuti šećerom. Sud sa ovako pripremljenim kupinama ostaviti da stoji oko dva sata na hladnom mestu, a zatim sve preručiti u uložak sokovnika i sočiti. Dobijen sok je potpuno bistar. Sok treba sipati neposredno iz lonca sokovnika odnosno, treba, da teče u prethodno pripremljene boce (čiste, prokuvane). Pri tome su i sok i boce približno isto zagrejani, tj. imaju istu temperaturu, a sam sok praktično ne dolazi u dodir sa vazduhom stoje bitno za njegovo čuvanje. Čim se boca napuni sokom, treba je odmah zatvoriti pripremljenom gumenom kapicom. Od 5 kg kupina može se dobiti oko 3 1 bistrog soka, izvanrednog ukusa i mirisa karakterističnih za kupinu. Ovako dobijen sok od kupina može se po želji pre upotrebe razrediti vodom.