admin | Date: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:41 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Sok od paradajza
Paradajz kao lek, do sada je pokazao najbolje rezultate u vidu soka od paradajza. Lekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da: regulise metabolizam, jaca otpornost organizma, izbacuje suvisnu tecnost iz organizma, snizava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), regulise varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.
Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i cisti organizam a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plucnih bolesti i bolesti mokracnih organa.
Naucna istraživanja pokazuju da sok od paradajza umanjuje slepljivanje trombocita (sprecava trombozu), pogotovo kod osoba sa dijabetesom tip 2. Kako je poznato da dijabeticari imaju povecan rizik od nastanka tromba a ova pojava je najcesci uzrocnik infarkta srca i mozga, preporucuje im se upotreba soka od paradajza, samo sto pri tom treba i umanjiti unos natrijuma.
Srcani bolesnici bi iz istog razloga trebali upotrebljavati sok od paradajza kao i zbog visokog sadrzaja kalijuma. Osim toga ovaj napitak smanjuje los holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog talozenja na krvnim sudovima.
Podstice stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan osobama koje pate od anemije i opet dijabeticarima.
Regulise rad jetre i zuci a u vrelim letnjim danima ublazava zeđ i okrepljuje organizam.
Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lek potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl sveze pripremljenog napitka. Ako je lecenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povecati dnevnu dozu soka.
---------------------------------------
Pored soka, paradajz pripremljen kao salata, corba ili drugaciji vid dodatku jelima imace pozitivan ucinak na organizam. Izuzetak je zeleni paradajz, koji nije dobar za upotrebu i treba ga izbegavati.
|
|
| |