admin | Date: CETVRTAK, 2013-03-14, 3:17 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Kafa štiti od mnogih oboljenja
Uobičajena svojstva koja se pripisuju kafi - da izaziva rak, da je loša za srce, a teška za želudac - ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde stručnjaci iz Međunarodnog naučnog udruženja za kafu [ASIC]i ukazuju da ovaj popularni napitak ima brojne efekte u zaštiti od ozbiljnih oboljenja. Konzumiranje relativno velike količine [šest šoljica dnevno] kafe neće dovesti do srčanih ili problema sa varenjem kod zdrave osobe, ali će smanjiti rizik obolevanja od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa, saopšteno je na nedavnom zasedanju ASIC u južnofrancuskom gradu Monpeljeu. Kafa je dobila lošu reputaciju zbog toga što su medicinska istraživanja njenog delovanja čitava dva veka bila usmerena samo na uticaj kofeina, a to je napitak sa raznovrsnim sastojcima, istakli su stručnjaci ASIC. Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju slobodne radikale. U njoj se takođe nalaze korisni minerali, pre svega kalijum i magnezijum, prenela je agencija AFP.
Na skupu su izneti i čvrsti epidemiološki dokazi da upotreba kafe može da predupredi pojavu Parkinsonove bolesti. Neki lekari specijalisti za dijabetes smatraju da se opasnost od specifičnog tipa dijabetesa koji je u vezi sa lošim životnim navikama i nedostatkom kretanja, uz pomoć pet do šest kafa dnevno može smanjiti za 50%.
Takođe su se čuli stavovi da kafa ima bolje efekte nego voće i povrće protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera. Međutim, ukazano je da, ipak, kafa sadrži i materije koje mogu uticati na pojavu raka, mada nijedna studija do sada nije dokazala direktnu vezu između upotrebe kafe i pojave kancera. Zbog toga je nužno sprovoditi istraživanja koja uzimaju u obzir kafu kao celinu, a ne samo njene pojedine sastojke, čiji efekti mogu uzajamno da se potiru, ukazano je na skupu.
Takođe je potrebno imati u vidu da je velika potrošnja kafe uslovljena velikom konzumacijom alkohola i cigareta. Stručnjaci bi takođe trebalo da nauče da razlikuju kakve efekte imaju različiti oblici konzumacije kafe - sa malo ili više vode, sa mlekom ili bez mleka, sa šećerom ili bez njega i slično. Uz to, različite vrste kafe imaju i drugačiji sadržaj kofeina i drugih materija, ukazano je na skupu. (RTS)
|
|
| |