SREDA, 2024-12-18
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
KAFA- DA ILI NE ISTINA KOJU TREBA DA ZNATE
adminDate: CETVRTAK, 2013-03-14, 3:17 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Kafa štiti od mnogih oboljenja

Uobičajena svojstva koja se pripisuju kafi - da izaziva rak, da je loša
za srce, a teška za želudac - ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde
stručnjaci iz Međunarodnog naučnog udruženja za kafu [ASIC]i ukazuju da
ovaj popularni napitak ima brojne efekte u zaštiti od ozbiljnih
oboljenja. Konzumiranje relativno velike količine [šest šoljica dnevno]
kafe neće dovesti do srčanih ili problema sa varenjem kod zdrave osobe,
ali će smanjiti rizik obolevanja od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa,
saopšteno je na nedavnom zasedanju ASIC u južnofrancuskom gradu
Monpeljeu.
Kafa je dobila lošu reputaciju zbog toga što su medicinska istraživanja njenog delovanja čitava dva veka bila usmerena samo na
uticaj kofeina, a to je napitak sa raznovrsnim sastojcima, istakli su
stručnjaci ASIC. Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju
slobodne radikale. U njoj se takođe nalaze korisni minerali, pre svega
kalijum i magnezijum, prenela je agencija AFP.

Na skupu su izneti i čvrsti epidemiološki dokazi da upotreba kafe može da predupredi
pojavu Parkinsonove bolesti. Neki lekari specijalisti za dijabetes
smatraju da se opasnost od specifičnog tipa dijabetesa koji je u vezi sa
lošim životnim navikama i nedostatkom kretanja, uz pomoć pet do šest
kafa dnevno može smanjiti za 50%.

Takođe su se čuli stavovi da kafa ima bolje efekte nego voće i povrće protiv oksidacije DNA, koja je
izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera. Međutim, ukazano je da,
ipak, kafa sadrži i materije koje mogu uticati na pojavu raka, mada
nijedna studija do sada nije dokazala direktnu vezu između upotrebe kafe
i pojave kancera. Zbog toga je nužno sprovoditi istraživanja koja
uzimaju u obzir kafu kao celinu, a ne samo njene pojedine sastojke, čiji
efekti mogu uzajamno da se potiru, ukazano je na skupu.

Takođe je potrebno imati u vidu da je velika potrošnja kafe uslovljena velikom
konzumacijom alkohola i cigareta. Stručnjaci bi takođe trebalo da nauče
da razlikuju kakve efekte imaju različiti oblici konzumacije kafe - sa
malo ili više vode, sa mlekom ili bez mleka, sa šećerom ili bez njega i
slično. Uz to, različite vrste kafe imaju i drugačiji sadržaj kofeina i
drugih materija, ukazano je na skupu. (RTS)
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz