admin | Date: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:29 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Brokoli
Brokoli je veoma vazna namirnica za sve one koji vode racuna o svom zdravlju. Korisna je i onima koji se bore sa viskom kilograma jer je niskokaloricna a pri tom bogata vitaminima i mineralima. U svom sastavu sadrzi kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozdje, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnostvo flavonoida i enzima.
Brokoli je poreklom iz Italije pa je ovo povrce dobilo naziv po italijanskoj reci broccolo, sto u prevodu znaci "grana". Danas je u upotrebi sirom sveta, moze se jesti sirovo (kao salata), ili kuvano. Da bi se postigla sto veca iskoriscenost dragocenih materija, brokoli je najbolje jesti u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari. Redovnom i pravilnom upotrebom ove namirnice mozemo sacuvati i unaprediti svoje zdravstveno stanje organizma.
Brokoli u sebi sadrzi veliki broj fitohemikalija koje imaju antioksidantna svojstva tako da sprecavaju nastanak i razvoj raznih oboljenja i infekcija. Iz tih razloga poznato je da ova biljka moze biti dobra prevencija protiv raka, pogotovo raka debelog creva, dojke i pluca.
Zbog visokog nivoa C vitamina i aminokiselina brokoli jaca imuni sistem, stiti organizam od slobodnih radikala i podstice izbacivanje mokracne kiseline iz tela.
Visok nivo kalijuma u ovoj biljci pomaze pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i mozga.
Dugotrajnom konzumacijom ovog povrca moze se usporiti proces starenja organizma.
Brokoli moze biti korisna namirnica zenskoj populaciji u periodu menopauze jer vitamin K, kalcijum, magnezijum, cink i fosfor koji se, takodje, nalaze u sastavu ove biljke povoljno deluju na kosti i dobra su prevencija protiv osteoporoze.
Naucnim istrazivanjima je potvrdjeno da folna kiselina sprecava neuroloska ostecenja na formiranom organizmu i fetusu, pa s obzirom da je brokoli bogat izvor folne kiseline ovo povrce se preporucuje trudnicama. Iz istog razloga, redovnom upotrebom ove biljke moze se smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.
Osim toga, brokoli je namirnica bogata vlaknima tako da podstice varenje i sprecava zatvor.
Pomaze odrzavanju dovoljne kolicine gvozdja u organizmu i tako sprecava nastanak anemije.
Brokoli se takodje, preporucuje gojaznim osobama, osobama sa povisenim krvnim pritiskom i holesterolom, dijabeticarima i naravno svima onima koji vode racuna o svom zdravlju.
|
|
| |