Ukoliko želite da za 3 dana oslabite kilogram i po do dva, onda primenite krompir dijetu; Jer u oko 300 g krompira ima oko 200 kalorija i nimalo masnoće. Ali najvažnije je da krompir sadrži biosastojke koji ubrzavaju razgradnju masti u organizmu. Kalijum pospešuje izbacivanje vode i toksina iz tela. Balastne materije ubrzavaju varenje i probavu. Pored toga, B vitamin odgovoran za praviljnu obradu ugljenih hidrata, jer bi se bez njega ugljeni hidrati pretvarali u masti umesto u energiju. Vitamin C potpomaže sagorevanje postojećih masti. Krompir je najbolje ne ljuštiti i pripremati ga sa ljuskom, jer se najvažniji sastojci krompira nalaze se upravo ispod kore. Naravno pre kuvanja odnosno pećenja treba ih dobro izribati četkicom pod mlazom tople vode.
Znači najbolje je povrće i voće, po mogućnosti, ne ljuštiti i koristiti isključivo integralne vrste hleba.
Evo nekoliko predloga za doručak, ručak i večeru. Kombinujte po sopstvenom izboru i što je veoma važno nećete uneti više od 1300 kalorija dnevno a nećete biti gladni.
Za doručak:
Namaz od sira
Pomešati 200 g dijet sira sa kašikom vode i 2 kašičice iseckanog peršuna. Posoliti i pobiberiti pa namazati na parče integralnog hleba.
Musli sa voćem
Izmešati 150 g dijetalnog jogurta sa 40 g ovsenih pahuljica, kašičicom soka od limuna i tečnim zaslađivačem. Dodati kašiku koštunjavog voća i iseckanu bananu.
Tost sa sirom
1 parče tosta od integralnog hleba premazati švapskim sirom. Pokriti sa 2 paradajza isečena na kolutove ili sa dva krastavca.
Užina: 1 izrendana jabuka, 150 g manje masnog jogurta i zaslađivač.
Za ručak:
Ragu od lososa u sosu
U posoljenoj vodi skuvati 300 g krompira u ljusci.
Iseckati glavicu crnog luka i propržiti na kašičici ulja. Oljuštiti 1/2 krastavca, očistiti semenke i propržiti s lukom. Dodati 2 kašike kisele pavlake, kašičicu senfa, biber i so. Iseći 200 g lososa i dodati u sos pa krčkati 10 minuta. Poslužiti sa krompirom isečenim na polutke.
Špargle sa ćuretinom
U posoljenoj vodi kuvati 20 minuta, 250 g krompira u ljusci.
Bariti oko 15 minuta, po 250 g belih i zelenih špargli. Na kašičici ulja ispržiti 200 g iseckane ćuretine. Dodati 1 crveni luk isečen na kolutove i propržiti još malo. Posoliti i pobiberiti pa služiti sa krompirom i šparglama.
Salata od krompira
Obariti 200 g krompira, paiseći na kolutove. 100 g paradajza iseći na kolutove. Salatu preliti sa 4 kašike supe pomešane sa kašikom jabukovog sirćeta i malo seckanog vlasca. Posoliti i pobiberiti.
Užina 2 sveže rotkvice.
Za večeru:
Krompir salata sa paradajzom
Oljuštiti 400 g krompira i skuvati u vodi. Dodati 100 g pasulja iz konzerve. Razmutiti 75 ml supe, kašičicu iseckanog peršuna, kašiku sirćeta, biber i so, papreliti krompir. Iseći 2 paradajza i pomešati sa krompirom. Kao prilog dodati 1 kuvano jaje.
Pečen krompir
200 g oljuštenog krompira isečenog na kriške staviti u posudu za pečenje sa i 1 kašičicom ulja i izmešati. Izručiti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 stepeni.
Supa od krompira
Iseckati 300 g krompira i 1 glavicu crnog luka pa propržiti na kačičici ulja. Preliti sa 300 ml supe, skuvati i ispasirati.
Dodati 2 kašike soja sosa i 60 g graška iz konzerve i kratko podgrejati. Iseckati 1/2 veze peršuna i posuti supu. Dodati kao prilog parče prepečnog hleba.
Napomena: Pre početka svake dijete posavetujte se sa svojim lekarom.