PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » praznici i obicaji kod srba » OBICAJI - PRAZNIK MLADENCI (OBICAJI KOD SRBA PRAZNIK MLADENCI)
OBICAJI - PRAZNIK MLADENCI
adminDate: SREDA, 2010-09-01, 8:48 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Ovaj praznik slave parovi prve godine braka. Običaj je da tog dana gosti donesu u kuću mladenaca praktične stvari za kuću koje nisu još nabavili, a novopečene domaćice im uzvraćaju pripremivši za ovaj praznik adekvatnu trpezu.

Jedan od običaja su i mladenčići, kolačići od pšeničnog brašna koji se mese kao znak želje za slatkim životom, ali u religioznom smislu oni označavaju uspomenu na smrt četrdeset mučenika koji su u gradu Savastiji 320. pne prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj zabrani cara Likinija, i zato su bačeni u jezero. Tri dana posle pogubljenja, javili su se episkopu Petru i pozvali ga da pokupi njihove kosti iz jezera. Episkop se sa sveštenicima iskrao u gluvo doba noćido jezera koje je svetlelo i obasjavalo svaku kost mučenika. Oni su ih pokupili i hrišćanski sahranili. Mladenčići se mese u svim domovima, pa se šalju u domove gde su dovedene mlade.

MRSNI MLADENCICI
* ½ kg brašna
* ¼ kg maslaca
* 3 žumanceta
* 3 kašike kisele pavlake
* 3 kašike šećera
* so
* strugana kora od limuna
* 25 grama kvasca
* ¼ litre mleka
* malo meda

Umutiti žumanca, pavlaku, šecer, so i limun. Kvasac razmutiti u malo mleka. Punu šaku brašna umešati sa sa maslacem, a ostatak brašna staviti u umućena žumanca. Zatim dodati i kvasac, pa testo raditi varjačom sve dok ne pocne da se odvaja.
Dasku poprašiti brašnom, testo izručiti na dasku, pa oklagijom izvući testo u obliku četvorougla. Ostaviti da se testo odmori, pa izraditi brašno i maslac. Položiti maslac preko razvijenog testa, presaviti ga tri puta, pa uvek, posle svakog savijanja, pola sata odmarati testo. Poslednji put razviti testo u debljini prsta, pa čašom za vodu ili kalupom za krofne, vaditi kolačiće, pokriti ih i ostaviti da odmore pola sata. Premazati ih razmućenim žumancetom, izbosti po gornjoj strani, ispeći. Kada se prohlade, namazati medom.

POSNI MLADENCICI

Običaj je da se mese posni mladenčići ako Mladenci padnu u sredu ili petak.

* ½ kg brašna
* 2 kašike maslinovog ulja
* 25 grama kvasca
* 1 kašiku šecera
Brašno premazujte uljem.

 
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » praznici i obicaji kod srba » OBICAJI - PRAZNIK MLADENCI (OBICAJI KOD SRBA PRAZNIK MLADENCI)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz