PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » praznici i obicaji kod srba » USKRS (OBICAJI KOD SRBA PRAZNIK USKRS)
USKRS
adminDate: SREDA, 2010-09-01, 8:49 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Uskrs se slavi kao uspomena na onaj dan kada je Isus vaskrsao, a nedelja koja mu prethodi zove se Velika nedelja i tada se sprema doček uskršnjih praznika od kojih je jedan od značajnijih obicaja bojenje jaja.

Mnogo je načina za bojenje jaja, ali kao jedini pravi smatra se bojenje varzilom. Prvo jaje koje iz varzila ( crvene boje za jaja koja se nekada uvožena iz Brazila) izvadi, domaćica će ostaviti u stranu. To jaje naziva se "čuvarkuća" i njega domaćica stavlja pod kandilo da ga čuva za Ðurdev dan. Svi poslovi bi trebalo da se dovrše do velikog četvrtka jer se na Veliki petak ne radi ništa od grubih poslova. Strog post na Veliki petak daje mogućnost da obiđemo grobove rođaka i da domaćica sa decom celiva plaštenicu u crkvi. Jela spremaju strogo posna: čorba od paradajza, prebranac i rezanci sa orasima.

Uveče na Veliku subotu kuća mora biti spremna, kandila prislužena, ručak upola pripremljen. Uskršnji ručak trebalo bid a sadrži: jagnjeću čorbu, sarmu od zelja, jagnjeće pecenje, salate i kolače.
Rano izjutra, na sam dan Uskrsa, domaćica na sto iznosi korpu sa crvenim jajima. Svaki gost ili putnik namernik koji pređe prag biće poslužen jajetom, kolačima, slatkim i kafom.

 
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » praznici i obicaji kod srba » USKRS (OBICAJI KOD SRBA PRAZNIK USKRS)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz