CETVRTAK, 2024-03-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » NAUKA- NAUCNA ISTRAZIVANJA » Od lekova za glavobolju još više boli glava
Od lekova za glavobolju još više boli glava
adminDate: PONEDELJAK, 2012-10-01, 8:56 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Stručnjaci upozoravaju da stotine hiljada ljudi pati od teških glavobolja uzrokovanih preteranom upotrebom upravo lekova protiv bolova, a jedna od 50 osoba redovno ima glavobolje koje pokreću sami lekovi koji bi trebalo da ih ublaže.

Uzimanje lekova više od deset ili 15 dana mesečno može da izazove novu glavobolju


Rizik je najviši kod osoba koje, da bi smirile glavobolju ili neko drugo stanje poput bolova u zglobovima, uzimaju aspirin, brufen ili paracetamol svaki drugi dan.

Jedna britanska organizacija za zaštitu pacijenata utvrdila je u svom istraživanju da previše analgetika zapravo može mozak da učini osetljivijim na bol, pa se pacijenti nalaze u začaranom krugu. Što su im glavobolje teže, oni uzimaju više lekova i čitav proces postaje paradoksalan.

Naučnici tvrde da čak 10 miliona Britanaca pati od teških glavobolja, ali da mnogi lekari ne umeju ispravno da dijagnostikuju vrstu bola i zato svojim pacijentima nisu u stanju da ponude i najbolju opciju za lečenje.

- Imamo efikasne tretmane za opštu vrstu glavobolja. Međutim, uzimanje lekova više od deset ili 15 dana mesečno može da izazove novu glavobolju. Pacijenti sa čestim glavoboljama koje odlikuje napetost ili oni s migrenama mogu veoma lako da upadnu u ovaj začarani krug, budući da im se glavobolje pogoršavaju što više lekova uzimaju - objašnjava profesor Martin Andervud, istraživač s Medicinskog fakulteta Vorvik.

Stručnjaci upozoravaju da pacijenti ne dobijaju ispravnu ili pravovremenu dijagnozu, dok lekari tvrde da su neki pacijenti toliko zabrinuti zbog svojih glavobolja da traže dodatne preglede kako bi isključili rak.

- Većina glavobolja nije prouzrokovana tumorom na mozgu ili drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima, pa takve preglede ne bi trebalo raditi samo zato da bi se pacijenti umirili i ohrabrili - poručuje doktor Manjiti Matharu, savetnik u Nacionalnoj bolnici za neurologiju u Londonu.
 
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » NAUKA- NAUCNA ISTRAZIVANJA » Od lekova za glavobolju još više boli glava
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz