SUBOTA, 2024-04-27
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
KOLACI TORTE
slatko i dzemovi SPRAVLJANJE PICA
SPRAVLANJE ZIMNICE ZA VREME PRAZNIKA
Kulinarski saveti
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » MALI KUVAR » slatko i dzemovi [ Add new entry ]

SLATKO OD JAGODA
LATKO OD KRUPNIH JAGODA


  • 1 kg jagoda
  • 1,5 kg šećera

    Da bi vam jagode pri kuvanju ostale cele potrebno je da im lagano odstranite samo zelene listiće, a peteljke da odsecete makazicama. U apoteci kupite boraks prašak i rastvorite ga u hladnoj vodi. Jagode stavite u til ili tanko platno, povežite platno kao džakčić, pa sve potopite u rastvor boraksa da odstoji u njemu 20 minuta. Tada ih izvadite i dobro operite u nekoliko voda i poredjajte na čistu kuhinjsku krpu ili stoljnjak da se suše. Za to vreme šećer prelijte sa toliko vode da se šećer istopi. Stavite šerpu sa šećerom na vatru dok sirup ne provri, smanjite temperaturu te ga skuvajte veoma gusto. Kada ste ukuvali sirup sklonite ga sa vatre i ,jednu po jednu, jagode spustajte u njega. Tada sve vratite na vatru i kuvajte na jakoj vatri da slatko ne izgubi boju, a kad je već skoro gotovo nacedite u njega jedan limun. Slatko je gotovo kada vam sa varjače kapljice teško padaju. Sklonite slatko sa vatre, skinite penu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da prenoći.
  • Ovo slatko može se spremiti i na drugi način.
    Jagode koje ste očistili na gore naveden način, opralči i ocedili, poredjajte na posluzavnik i nacedite po njima sok limuna. Neka jagode u soku odstoje najmanje dva sata da bi se stegle i da se ne bi raskaškale prilikom kuvanja. Gledajte da slatko počnete spremati predveče. Kada odstoje u limunovom soku jagode složite u šerpu u kojoj se samo kuva slatko (ovo je veoma važno, jer u suprotnom bi slatko lako moglo da vam zagori) i to red šećera, red jagoda dok se količine ne utroše. Pokrijte čistom platnenom salvetom i ostavite da prenoći. Sutradan dodajte u šerpu pola čaše vode, stavite na jaku vatru i pazite da vam slatko ne zagori. Slatko će biti kuvano za 10 minuta a sav miris će ostati u jagodama. Sklonite sa vatre, skinite penu, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi.

    Sipajte slatko u tegle.

    Category: slatko i dzemovi | Added by: vrelo (2009-08-24)
    Views: 1114 | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Log In ]
    Log In
    E-mail:
    Password:
    Search
    Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz