PONEDELJAK, 2017-04-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [63]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 27
Statistics

Ukupno online: 3
Gost: 3
Clanovi: 0
Jabuke treba brati u botaničkoj zrelosti, da bi se dozrevanje postiglo u toku uskladištenja i produžila trajnost. Zdrave, sveže i po lepom vremenu brane plodove treba uskladištiti u što kraćem roku berbe, a ako je to moguće i na sam dan berbe. Ukoliko se beru nedozreli plodovi dolazi do uvenuća i velikog kala, dok berba u prezrelom stanju skraćuje rok skladištenja. Zavisno od sorte jabuka, skladišti se na 0 do 10C, uz relativnu vlažnost vazduha od 85 do 90 %.
Jabuke se skladište u gajbicama koje treba tako slagati da se obezbedi strujanje vazduha, jer ako se stvara jača koncentracija CO2 može doći do pogoršanja kvaliteta. Ventilacija treba da bude ravnomerna i radi odstranjivanja mirisa koji se širi.
Kalo posle 6 meseci skladištenja iznosi 3-5%, dok gubitak usled kvara zavisi od postupanja sa jabukom u toku skladištenja. U proseku ukupan gubitak za 6 meseci je od 5 do 10 %.
Pre iskladištenja jabuke treba podvgnuti temperaturi od oko 100C u trajanju od 24 do 36 sati.
U toku skladištenja neophodno je kontrolisati stanje jabuka, jer može doći do promena kao što su smežuravanje, truljenje, gorke pege i dr.
Ako je vazduh u skladištu suv onda zbog preteranog gubitka vode, nastaje smežuravanje. Zeleni se plodovi češće smežuravaju od zrelih. Truljenje je česta pojava i ono prelazi na zdrave plodove sa kojima je u dodiru. Zato trule i natrule plodove treba što pre izdvojiti.


Sneška Novković
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
«  April 2017  »
NEPOUTSRCEPESU
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz