Vrelo.ucoz.com - zabavni portal opstine Babusnice - KADA JE PRAVO VREME DA BEREMO JABUKE
UTORAK, 2017-01-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [93]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [62]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
 
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 26
Statistics

Ukupno online: 2
Gost: 2
Clanovi: 0

Kontrola dozrevanja plodova je važna da bi se odredio pravi trenutak za početak berbe. Postoji nekoliko metoda od kojih svaka pojedinačno može odrediti početak berbe, ali je preporuka da se naprave provere barem sa dve metode na po desetak uzoraka za svaku sortu.

 

Određivanje skrobnog indeksa pomoću jodno-skrobnog testa (J-K-J-test)

Plod jabuke se prereže uzdužno. Uroni se u jodnu tinkturu- otopina 3g joda i 4g kalijeva jodida u 1 litri destilirane vode. Posle nekoliko minuta donosi se ocena o zrelosti plodova na osnovi deseterodelne lestvice intenziteta obojenosti preseka ploda (slika 1.)

Slika 1. Lestvica intenziteta obojenosti preseka ploda


1-2

  • crnoplava boja na celoj površini preseka
  • plodovi su potpuno zeleni

3-4

  • površina plodova oko semene kućice i provodnih kanala neobojena je, ostala je površina preseka crnoplava
  • započela je faza dozrevanja ploda

5-6

  • na tamnoj osnovi celog preseka ploda javlja se prosvetljavanje, a parenhim je ploda obojen tamnoplavo samo pod pokožicom
  • optimalno stanje za dugo čuvanje

7-8

  • tamno obojenje ispod pokožice plodova i dela parenhima, oko provodnih kanala
  • plodovi su samo za kraće čuvanje i prevoz

9-10

  • plodovi su ispod pokožice na preseku neznatno potamnjeni ili potpuno svetli
  • konzumna zrelost

1 otopina 3g joda i 4g kalijeva jodida u 1 litri destilirane vode

Testiranje na tvrdoću pomoću penetrometra

Otpor mesa ploda koji nastaje prilikom utiskivanja sonde penetrometra u jabuku, meri se u kg/cm2 i koristi se za utvrđivanje optimalne vrednosti za početak berbe.Ovo je metoda koja se koristi kao dopuna skrobnom testu. Dobivene vrednosti se mogu znatno razlikovati ovisno o tome ko obavlja merenje. Stoga je potrebno da merenje obavlja uvek jedna osoba.Na ekvatoru ploda jabuke nožem se plitko skine  1 cm2 kožice sa dve nasuprotne strane, obično se meri sa osunčane strane i sa strane koja je bila u seni. Potrebno je utisnuti penetrometar do oznake na sondi, ravnomernim pritiskom u dve do tri sekunde.
Gornja granica za tvrdoću je u većini slučajeva za sve sorte 8 kg/cm2 , a donja granica iznosi 5 kg/cm2 i ispod nje plod jabuke više nije  za duže čuvanje u hladnjači, već ga se mora što pre potrošiti.

Određivanje postotka suve materije (Brix)

Određivanje ukupne količine topive suve materjei , treća je metoda u određivanju optimalnog trenutka za berbu i ona je također samo dopuna škrobnom testu. Ovdje se koristi uređaj pod nazivom refraktometar (na tržištu postoje digitalni i optički refraktometri), a na kojemu se očitavaju vrednosti u brix-ima.
Malo soka jabuke stavimo na stakalce pokrijemo ga i usmerimo refraktometar prema izvoru svetla. Linija gdje se preklapa svjetlo/tamno je dobijena vrednost. Obično je minimalna vrednost za većinu sorti 11 stepeni brix-a.

Zaključak

Da bi se utvrdio najoptimalniji trenutak za početak berbe svakako je potrebno obaviti uz skrobni test još jedan od dva ovde navedena, što će omogućiti veću sigurnost u proceni zrelosti. Utvrđivanje optima lnog roka za početak berbe od ključne je važnosti, jer će se samo plodovi koji su ubrani u optimalnoj fazi dozrevanja moći dugo čuvati, a na taj će se način izbeći i znatnija količina kala koje obično ide na štetu naših voćara.

 

Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
«  JANUAR 2017  »
NEPOUTSRCEPESU
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz