SLATKO OD ŠLJIVA
Uzmite
šljivu madžarku-cepaču, poluzrelu, koliko da se može lepo oljuštiti.
Oljuštite ih i stavite u krečnu vodu da odstoje sat dva. Kada ih
povadite isperite ih u dve tri vode, pa ih ostavite na čistu krpu da se
ocede. Izvadite im koštice.
Šećera uzmite onoliko koliko su težile šljive pre čišcenja.
Stavite ga u šerpu, prelijte vodom da ogrezne. Stavite da se kuva i
skidajte penu. Kada je šećer dovoljno kuvan spustite u njega šljive.
Kuvajte slatko dotle dok sa varjače ne bude spadao u gustim kapima. Na
5 minuta pre kraja kuvanja dodajte sok od limuna (1 limun na svaki
kilogram šećera) i šipku vanile. Kuvano slatko sklonite sa vatre,
prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi 24 časa.
Hladno slatko sipajte u tegle, a njih dobro zatvorite.
Izuzetno je ukusno ako u svaku šljivu umetnete po jednu polovinu jezgra oraha.
|