PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
vesti danazanimljiva vest istrazivanje
BIOGRAFIJE POZNATIH IZ SRBIJE I SVETA
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 13
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » Vesti- Zanimljivosti » zanimljiva vest istrazivanje [ Add new entry ]

Da li Vas partner sluša?
ljubav istrazivanje

Verovatno ste se mnogo puta do sada zapitali da li vaš partner zaista sluša ono što govorite. Naučnici tvrde da to možete otkriti na veoma jednostavan način - posmatrajte koliko često trepće.

Kada vam misli lutaju vi uopšte ne primećujete ono što je ispred vas, a naučnici sa Univerziteta Waterloo iz Kanade tvrde da i vaše telo reaguje na isti način.Naime, naučnici su otkrili da osobe koje ne obraćaju pažnju na ono što se nalazi oko njih češće trepću i na taj način postavljaju male barijere između sebe i spoljnog sveta.

Daniel Smilek, autor studije, tvrdi da kada čoveku misli lutaju deo mozga zadužen za procesuiranje spoljnih događaja je mnogo manje aktivan. U skladu s tim se počne ponašati i samo čovekovo telo. Naime, kako mozak ne bi registrovao detalje iz spoljnog sveta oči se instiktivno počnu zatvarati.

U istraživanju je učestvovalo 15 volontera koji su imali zadatak da čitaju odlomak iz knjige u elektronskoj verziji. Dok su čitali senzorima su praćeni pokreti njihovih očiju, kao i to koliko često trepću i na kojoj se rečenici najduže zadržavaju.

U nasumičnim intervalima, na određeni zvuk, ispitanici bi prekidali čitanje i podnosili izvještaj o tome da li su obraćali pažnju na to što čitaju ili su puštali misli da vrludaju.Istraživanje je pokazalo da su više treptale osobe koje nisu obraćale pažnju na štivo.

"Naša studija sugeriše da kada čovekove misli počnu da lutaju on zatvara očne kapke kako bi što manje informacija iz spoljnog sveta došlo do mozga", kazao je Smilek. Dakle, kada razgovarate s nekom osobom, a ona neprestano trepće, sigurno je u mislima daleko od vas.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Association for Psychological Science".
Category: zanimljiva vest istrazivanje | Added by: admin (2010-07-12)
Views: 429 | Tags: musko zenski odnosi, vernost, Da li Vas partner sluša, paznja | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz