SREDA, 2018-04-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
vesti danazanimljiva vest istrazivanje
BIOGRAFIJE POZNATIH IZ SRBIJE I SVETA
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 13
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » Vesti- Zanimljivosti » zanimljiva vest istrazivanje [ Add new entry ]

Veliki rezervoari vode ispod Afrike
 
Naučnici tvrde da se ispod izuzetno sušnog afričkog kontinenta nalaze veliki rezervoari podzemnih voda, čiji je ukupan kapacitet sto puta veći od količine vode na povrsini.

Ovaj tim je sada izradio najdetaljniju mapu kapaciteta i potencijala ovog skrivenog resursa, prenosi BBC.

Širom Afrike više od 300 miliona ljudi nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Potreba za vodom će značajno porasti u predstojećim decenijama, usled rasta populacije i potrebe za navodnjavanjem useva.

Sada su stručnjaci "Britanskog geološkog instituta" (BGS) i Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) po prvi put uspeli da izrade analizu čitavog kontinenta u potrazi za podzemnim vodama.

"Najveći rezervoar podzemnih voda nalazi se u severnoj Africi, u velikim sedimentarnim basenima, u Libiji, Alžiru i Čadu," rekla je Helen Bonsor iz BGS, jedan od autora ovog dokumenta.

Zbog velikih klimatskih promena koje su tokom vekova pretvorile Saharu u pustinju, mnogi podzemni rezervoari vode su se poslednji put napunili pre više od 5.000 godina.

Prema rečima istraživača, nove mape pokazuju da mnoge zemlje koje su trenutno ocenjene kao "siromašne vodom" poseduju značajne rezerve podzemnih voda.

Naučnici su, međutim, oprezni u vezi sa najboljim načinom za pristup ovim skrivenim resursima.

"Ne bi trebalo postavljati velike bušotine bez potpunog razumevanja o lokalnom stanju podzemnih voda. Manje bušotine za dostavljanje vode ruralnim područjima bi bile puno uspešnije", rekao je za BBC Alan MekDonald, vođa istraživanja.

Budući da se mnogi rezervoari ne pune zbog manjka padavina, naučnici su zabrinuti da bi veliki rezervoari sa vodom veoma brzo mogli biti iscrpljeni.
Category: zanimljiva vest istrazivanje | Added by: admin (2012-04-20)
Views: 501 | Tags: naucna istrazivanja, istrazivanje, Veliki rezervoari vode ispod Afrike, tekstovi, naucnici | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz