UTORAK, 2018-09-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
SVO voce
banane, jabuke, kruske, sljive, jagode, kivi...
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » SVE O VOCU » SVO voce [ Add new entry ]

Kako čuvati voće

Jabuke: Možete ih čuvati na polici i do dve nedelje, ali vodite računa da prostorija u kojoj ih čuvate bude sveža (može ostava ili podrum).

Citrusi: Držite ih na hladnom i provetrenom mestu. Nikako nemojte držati citruse u zatvorenim kutijama koje ne dozvoljavaju cirkulaciju vazduha jer prilikom stajanja njihovi plodovi otpuštaju gas etilen koji ubrzava dozrevanje i može izazvati propadanje plodova .

Kajsije: Ukoliko su plodovi nešto zeleniji čuvajte ih na sobnoj temperaturi na polici a ukoliko su potpuno zreli držite ih u frižideru.

Višnje: Čuvajte ih u dobro zatvorenim kutijama. Nemojte ih prati pre nego budete želeli da ih potrošite jer bilo kakva vlaga na plodovima podstiče razvoj plesni

Bobičasto voće (malina, kupina, borovnica i sl.): Nemojte zaboraviti da su ovi plodovi jako osetljivi pa prilikom čuvanja vodite računa da ih ne pakujete u velikoj količini jer njihova sopstvena težina može oštetiti plodove koji se nalaze na dnu. Ukoliko imate mogućnosti, najbolje ih je čuvati u jednom sloju. I ovi plodovi su osetljivi na vlagu pa ih treba čuvati u otovorenim činijama ili u paprinim kesama a prati ih isključivo pre jela.

Smokve: Smokve su osetljive na povećanu vlagu pa ih ne treba držati u zatvorenim kutijama. Papirne kese se mogu koristiti jer dozvoljavaju plodovima da dišu i smanjuju kondenzaciju. Ipak, čuvanje u frižideru na tanjiru ili u činiji u tankom sloju omogućiće vam da ih sačuvate do nedelju dana.

Nektarine: Slično kajsijama i breskvama mogu se čuvati u frižideru ukoliko su potpuno zrele. Ipak, najbolje je držati ih na sobnoj temperaturi dan-dva pre jela, kako bi omekšale i razvile karakterističnu aromu.

Breskve: Kao i ostalo koštičavo voće (Kajsija, Nektarina i sl.) mogu se čuvati na sobnoj temperaturi ukoliko nisu potpuno sazrele. Potpuno sazreli plodovi trebalo bi da se čuvaju u frižideru.

Kruške: Plodovi kruške mogu se čuvati na policama nekoliko nedelja a još je bolje ukoliko ih možete čuvati u papirnim kesama (obratite pažnju da se ovo odnosi samo na plodove koji nisu u punoj zrelosti tj. nisu potpuno omekšali). Ukoliko želite da im ubrzate sazrevanje, možete među njih staviti i poneku jabuku.

Nar: Može se čuvati i do mesec dana na polici na hladnom mestu.

Jagode: Plodovi jagode ne podnose vlagu. Najbolje se čuvaju u otvorenoj činiji ili papirnoj kesi u frižideru. Ukoliko su plodovi zdravi i nisu prezreli, mogu se čuvati i do nedelju dana, ali je ipak neophodno proveravati ih kako bi se na vreme uočila povećana vlaga.

Category: SVO voce | Added by: admin (2014-12-14)
Views: 361 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz