UTORAK, 2019-02-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 31
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2011 » Mart » 22 » Danas su Mladenci!
1:54 PM
Danas su Mladenci!

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas praznuju Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Taj praznik kod Srba na poseban način obeležavaju mladi bračni parovi.

Tokom ponovnog progona hrišćana 320. godine, njih 40, koji su bili vojnici rimskog cara Likinija, nije htelo da se odrekne Gospoda Isusa Hrista. Bilo im je zaprećeno da će biti lišeni vojničke časti, na šta je jedan od njih, Kandid rekao: „Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega." Tada je vojvoda Agrikolija naredio da ih kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Jedan kamen je pogodio Agrikolija i razbio mu zube. 

Posle toga, vojvoda se potpuno izbezumio od besa i mržnje i naredio da vojnike svuku, povežu konopcima i bace u jezero koje se ledilo od ljutog mraza. Unaokolo su bili stražari, a da bi im muke bile veće, na obali je postavio toplo kupatilo, osvetljeno ogromnim bakljama i okruženo vatrama, gde se pušila topla voda. Samo jedan od četrdesetorice vojnika je izgubio veru i pošao prema toplom kupatilu, ali nije daleko stigao, jer je na pragu kupatila umro. 
Noću je sa neba pala neobična svetlost, koja je zagrejala vodu u jezeru, oko vojnika, a sa svetlošću se na njihove glave spustilo 39 venaca. Jedan od stražara sa obale, koji je gledao to čudo, skinuo je odeću, objavivši svima da je hrišćanin i stupio u jezero. Tada se na njegovu glavu spustio četrdeseti venac. Sutradan, ceo grad je hrlio na obale jezera, jer niko nije mogao da poveruje da su vojnici preživeli noć u jezerskoj vodi, na kojoj je bila debela kora leda, sem oko tela mučenika. Tada su knez Lasija i vojvoda Agrikolija rešili da ih pogube i spale njihova tela, a nesagorele ostatke pobacaju u jezero. Opaki naum je izvršen. Tri dana posle pogubljenja, javili su se Mučenici episkopu Petrui pozvali ga da pokupi njihove kosti iz jezera. Episkop je, krišom od vlasti i stražara, u gluvo doba noći otišao sa sveštenicima na jezero. Tamo je svo jezero svetlelo, kao da su jata zvezda sa neba sišla na vodu, pošto je zvezdanim sjajem svetlela svaka kost mučenička. Hrišćani su ih pokupili i sahranili. 
Svetih 40 Mučenika Sevastijstih su postradali 320. godine i ovenčali se večnom slavom, a imena njihovih mučitelja su ostala zabeležena po zlu za vekove vekova. 

Praznik mladih bračnih parova 
Mladi bračni parovi posebno na ovaj dan proslavljaju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajemdarivanja bračnih parova koji su se venčali od prethodnih Mladenaca do tada

Ovaj dan je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom. Jer i tokom čina venčanja u crkvi na glave mladih supružnika (mladenaca) se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom malom carstvu, svojoj kući, venci mučenički - jer u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom. Ovim se ukazuje da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada. 

Praznik Mladence krasi lep običaj, a to je da se odlazi u kuću onim bračnim parovima koji su se te ili prethodne godine pre praznika venčali. Domaćice mese 40 mladenčiča od posnog testa kojima poslužuju goste. 

Mladenci uvek padaju u toku Časnog posta, zbog čega svaka mladenačka, praznična gozba treba da je tome saobražena. 
Category: vesti dana - posebno izdvajamo | Views: 408 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
«  Mart 2011  »
NEPOUTSRCEPESU
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz