Our poll |
|
Statistics |
Ukupno online: 5 Gost: 5 Clanovi: 0 |
|
SLATKO OD JAGODA
LATKO OD KRUPNIH JAGODA
|
|
1 kg jagoda
1,5 kg šećera
Da bi vam jagode pri kuvanju ostale cele potrebno je da im lagano
odstranite samo zelene listiće, a peteljke da odsecete makazicama. U
apoteci kupite boraks prašak i rastvorite ga u hladnoj vodi. Jagode
stavite u til ili tanko platno, povežite platno kao džakčić, pa sve
potopite u rastvor boraksa da odstoji u njemu 20 minuta. Tada ih
izvadite i dobro operite u nekoliko voda i poredjajte na čistu
kuhinjsku krpu ili stoljnjak da se suše. Za to vreme šećer prelijte sa
toliko vode da se šećer istopi. Stavite šerpu sa šećerom na vatru dok
sirup ne provri, smanjite temperaturu te ga skuvajte veoma gusto. Kada
ste ukuvali sirup sklonite ga sa vatre i ,jednu po jednu, jagode
spustajte u njega. Tada sve vratite na vatru i kuvajte na jakoj vatri
da slatko ne izgubi boju, a kad je već skoro gotovo nacedite u njega
jedan limun. Slatko je gotovo kada vam sa varjače kapljice teško
padaju. Sklonite slatko sa vatre, skinite penu, pokrijte vlažnom krpom
i ostavite da prenoći.
|
Ovo slatko može se spremiti i na drugi način.
Jagode koje ste očistili na gore naveden način, opralči i ocedili,
poredjajte na posluzavnik i nacedite po njima sok limuna. Neka jagode u
soku odstoje najmanje dva sata da bi se stegle i da se ne bi raskaškale
prilikom kuvanja. Gledajte da slatko počnete spremati predveče. Kada
odstoje u limunovom soku jagode složite u šerpu u kojoj se samo kuva
slatko (ovo je veoma važno, jer u suprotnom bi slatko lako moglo da vam
zagori) i to red šećera, red jagoda dok se količine ne utroše. Pokrijte
čistom platnenom salvetom i ostavite da prenoći. Sutradan dodajte u
šerpu pola čaše vode, stavite na jaku vatru i pazite da vam slatko ne
zagori. Slatko će biti kuvano za 10 minuta a sav miris će ostati u
jagodama. Sklonite sa vatre, skinite penu, prekrijte vlažnom krpom i
ostavite da se ohladi.
Sipajte slatko u tegle.
|
|
Category: slatko i dzemovi | Added by: vrelo (2009-08-24)
|
Views: 1135
| Rating: 0.0/0 |
|
|
|