SUBOTA, 2024-06-15
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 2
Gost: 2
Clanovi: 0
Zečevi nanose velike štete kako u mladim tako i u starim zasadima voćaka.Najveće štete od zečeva  nastaju u zimskom periodu kada su duboki snegovi i kada nemaju druge hrane. Štetu nanose tako što gule koru sa debla i grana  i oštećuju cvetne pupoljke. Štete koje nastaju od zečeva su velike i učestale

 

 

Obnova oštećenih stabala od zečeva i drugih divljači je teška,a ponekad i bezuspe šna, što zavisi od stepena i mesta oštećenja na stablu.Ukoliko su manja oštećenja kore sa jedne strane voćaka dovoljno je premazati kalem voskom ili fitobalzamom pa će oštećena kora da se obnovi.Ako je kora oštećena oko celog debla u vidu prstena dužine od nekoliko santimetara, kora ne može da zaraste pa se tako oštećena stabla uglavnom osuše.

Najbolja, a ujedno i najskuplja zaštita od zečeva i drugih divlja či je ograda od pletene žice oko celog zasada.

Najstariji i najednostavniji  metod je obmotavanje debla i donjih delova ramenih grana raznim izolacionim materijalima.U praksi se najčešće koristi  talasasti karton (lepenka), impregnirani pa pir,karton i dr.Papir se izreže na uske trake 5 do 10 cm i spiralno uvija oko debla od zemlje pa naviše obuhvatajući i donje delove ramenih grana.Ovako uvijena debla istovremeno su zaštićena i od niskih  temperatura.Ne preporučuje se upotreba polietile nskih folija i drugih plastičnih materijala jer ispod njih dolazi do kondezacije vode. U proleće  ovaj materijal treba skinuti sa debla voćaka.

Zaštita od zečeva i druge krupne divljači izvodi se i specijalnim mrežicama od tvrde plastike ili pocinkovane žice. Postavljaju se odmah nakon sadnje  i ostaju  da štite voćke u naredne 3-4 godine.

Jedan od načina zaštite od zečeva je i primena hemijskih preparata, odnosno primena repelenata (sredstva koja svojim mirisom odbijaju divljač).

Preparati koji se koriste su :KUNILENT, KUNITEKS, KEMAKOL, KERVAKOL i dr.

Za premazivanje debla i ramenih grana najčešće se koristi  Kunilent, a njegovo dejstvo traje od 50-70 dana zavisno od koncentracije. Po isteku ovog perioda mora se ponovo vršiti premazivanje. Ne preporučuje se primena ovog preparata kod podizanja mladih zasada sa sadnicama gde  su korišćeni desikatori (sredstva za prevremeno skidanje lišća), jer je u toku zime otežana njihova razgradnja pa može izazvati sušenje kore pa i čitave voćke. Premazivanje  stabla i grana  treba obaviti po suvom  vremenu kada je temperatura  iznaad 10 0 C.

Protiv zečeva mogu se koristiti i stara užegla slanina ili mast čiji sloj nesme biti debeo jer može izazvati sušenje debla.  Takođe, može se koristiti riblje ulje i druge masne materije koje odbijaju divljač. Ribljim uljem ne premazuje se deblo i grane već se koriste premazani štapići koji se vezuju za stabla.

Dipl.Ing Živomir Nikolić

Log In
Search
Calendar
«  Jun 2024  »
NEPOUTSRCEPESU
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz