SUBOTA, 2024-06-15
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 2
Gost: 2
Clanovi: 0
U zadnjih nekoliko godina goji bobice su munjevito osvojile europsko i američko tržište. Stižu s Himalaje gde za njih već znaju vekovima te ih koriste i kao sastojak ne samo u mnogim receptima, već i u medicini zbog njihovih izvrsnih osobina..

U Aziji ih čak nazivaju „crvenim dijamantima"Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 m u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža,a Lyci um barbarum se više uzgaja na severu, pona jviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša.

Plod je narandžasto crvene boje dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 semenki. Bobice zreju od jula do oktobra. Zbog brze oksidacije one se ne beru,već se tresu s grana i zatim suše. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće u trgovinama kupuju sušene čiji slatki okus podseća na grožđice ili se mogu nabaviti u obliku čaja i soka. Njihov najveći izvoznik i uzgajivač je upravo Kina.

Zanimljivo je da su u Engleskoj prisutne od kraja 18. veka kada ih je u svoju domovinu donio Archibald Campbell, vojvoda of Argylla kada su dobile još jedan naziv Duke of Argyll's Tea Tree (čajevac) te su bile prihvaćene i kao ukrasna i jestiva biljka.Tek početkom 21. veka započela je njihova nagla  popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja navode njezine potencijalne pozi tivne zdravstvene učinke. 


Koja su svojstva goji bobica?

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicio nalnoj kineskoj medicini od pamtiveka.„Zapadni" svet ih je „otkrio" zadnjih dese tak godina i svrstao ih u supernamirnice.


Zašto?

One se nalaze na prvom mestu američke lestvice ORAC (Oxygen  Radical Absorbance Capacity).To je lestvica koja meri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na lestvici viši, hrana ima veću sposobnost uništavati slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do njihovog gomilanja,narušavaju zdravlje,ubrzavaju pro ces starenja,a time postajemo podložniji nizu dege nerativnih promjena.

Goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedi nica , u usporedbi sa šljivama koje su na drugom mestu i u 100 grama imaju „samo" 5.770 jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

Sadrže 68% ugljenih hidrata,12% proteina,10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija.

Što sve sadrže goji bobice?

Ne samo što imaju izuzetno velikukoličinu vitamina C i gvožđa (U 100 grama bobica ima 11 mg gvožđa, što je najveći izvor gvožđa u nekoj biljci), sadrže mnoštvo nutrijenata i fitokemikalija, tj. fitonutrijenata (koji hrani daju boju,ukus,miris i druge osetilne karakteristike i nemaju prehra mbenu,već pozitivnu funkcionalnu vrednost za ljudski organizam u smislu zaštite od bolesti i preventive), kao što su:

- 18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih koje su nužne za život)

- 6 esencijalnih vitamina (kao što su: riboflavin /vitamin B2/, vitamin B1, C vitamin)

- 21 mineral (kao što su željezo, cink, selen, kalcij, kalij)

- 8 polisaharida i 6 monosaharida

- 5 nezasićenih masnih kiselina od koji je važno spomenuti linolnu i alfa-linolensku kiselinu koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava

- beta-sitosterol (koji reducira razinu kolesterola) i ostale fitosterole

- 5 karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil)

- mnoštvo fenolnih pigmenata koji imaju antioksidacijska svojstva.

Log In
Search
Calendar
«  Jun 2024  »
NEPOUTSRCEPESU
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz