U
zadnjih nekoliko godina goji bobice su munjevito osvojile europsko i
američko tržište. Stižu s Himalaje gde za njih već znaju vekovima te ih
koriste i kao sastojak ne samo u mnogim receptima, već i u medicini
zbog njihovih izvrsnih osobina..
U Aziji
ih čak nazivaju „crvenim dijamantima"Goji ili vučje bobice (Lycium
barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 m u visinu. Postoji
vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je
niža,a Lyci um barbarum se više uzgaja na severu, pona jviše u
pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša.
Plod
je narandžasto crvene boje dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U
svakoj je bobici od 10 do 60 semenki. Bobice zreju od jula do oktobra.
Zbog brze oksidacije one se ne beru,već se tresu s grana i zatim
suše. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće u
trgovinama kupuju sušene čiji slatki okus podseća na grožđice ili se
mogu nabaviti u obliku čaja i soka. Njihov najveći izvoznik i
uzgajivač je upravo Kina.
Zanimljivo
je da su u Engleskoj prisutne od kraja 18. veka kada ih je u svoju
domovinu donio Archibald Campbell, vojvoda of Argylla kada su dobile
još jedan naziv Duke of Argyll's Tea Tree (čajevac) te su bile
prihvaćene i kao ukrasna i jestiva biljka.Tek početkom 21. veka započela
je njihova nagla popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice
koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja
navode njezine potencijalne pozi tivne zdravstvene učinke.
Koja su svojstva goji bobica?
Zbog
svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u
tradicio nalnoj kineskoj medicini od pamtiveka.„Zapadni" svet ih je
„otkrio" zadnjih dese tak godina i svrstao ih u supernamirnice.
Zašto?
One
se nalaze na prvom mestu američke lestvice ORAC (Oxygen Radical
Absorbance Capacity).To je lestvica koja meri antioksidacijska svojstva
hrane. Što je položaj na lestvici viši, hrana ima veću sposobnost
uništavati slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do
njihovog gomilanja,narušavaju zdravlje,ubrzavaju pro ces starenja,a time
postajemo podložniji nizu dege nerativnih promjena.
Goji
bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedi nica , u usporedbi sa
šljivama koje su na drugom mestu i u 100 grama imaju „samo" 5.770
jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju
organizma i usporavanje procesa starenja.
Sadrže 68% ugljenih hidrata,12% proteina,10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija.
Što sve sadrže goji bobice?
Ne samo
što imaju izuzetno velikukoličinu vitamina C i gvožđa (U 100 grama
bobica ima 11 mg gvožđa, što je najveći izvor gvožđa u nekoj biljci),
sadrže mnoštvo nutrijenata i fitokemikalija,
tj. fitonutrijenata (koji hrani daju boju,ukus,miris i druge osetilne
karakteristike i nemaju prehra mbenu,već pozitivnu funkcionalnu
vrednost za ljudski organizam u smislu zaštite od bolesti i
preventive), kao što su:
- 18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih koje su nužne za život)
- 6 esencijalnih vitamina (kao što su: riboflavin /vitamin B2/, vitamin B1, C vitamin)
- 21 mineral (kao što su željezo, cink, selen, kalcij, kalij)
- 8 polisaharida i 6 monosaharida
- 5 nezasićenih masnih kiselina od
koji je važno spomenuti linolnu i alfa-linolensku kiselinu koje su
neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava
- beta-sitosterol (koji reducira razinu kolesterola) i ostale fitosterole
- 5 karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil)
- mnoštvo fenolnih pigmenata koji imaju antioksidacijska svojstva.
|