Usprkos primeni dostupnih insekticida registriranih za suzbijanje
jabučne krvave vaši, neretko dolazi do jačanja jesenske populacije
štetnika i pojave šteta u vidu rak-rana.
Odrasle uši su crvenosmeđe boje prekrivene gustom belom voštanom
prevlakom. Ako se prevlaka makne i uši zdrobe, pojavljuje se crvena
tekučina po kojoj je vaš dobila ime. Jabučna krvava vaš se hrani
sisanjem biljnih sokova na korenju, korenovim izdancima, granama i
mladicama. Vrlo često na jabukama naseljava mesta jačeg reza i pukotine
na kori. Na mestima napada nastaju rak rane te dolazi do pucanja kore.
Ličinke jabučne krvave vaše prezime na vratu korena te u pukotinama
debla i rak ranama. Zimi podnose vrlo niske temperature do – 27 °C.
Krajem zime i početkom proleća postaju aktivne.
Uzrok porasta brojnosti populacije jabučne krvave uši treba tražiti u
otežanom suzbijanju ovog štetnika jer je presvučen belom voštanom
prevlakom i skriven u pukotinama kore i rak-ranama, a u letnim mese
cima i lisna površina otežava kvalitetnu aplikaciju. Tome treba dodati i
sve manji utrošak tečnosti po jedi nici površine u savremenim
voćnjacima. Na populaciju jabučne krvave uši utječu i klimatski uslovi,
osetlji vost podloge i sorte, uzgojni oblik, rezidba, đubrenje te
negativan učinak primene sredstava za zaštitu bilja na prirodnog
neprijatelja – parazitsku osicu Aphelinus mali.
Grančica s parazitiranim vašima i zadebljanjima
nastalim kao posledica sisanja jabučne krvave vaši (snimila: mr. sc.
Željkica Oštrkapa Međurečan)
U voćnjacima napadnutim jabučnom krvavom vaši potrebno je ozbiljno
pristupiti rešavanju navedenog problema te program suzbijanja
najvažnijih štetnika jabuke prilagoditi upravo tom štetniku. Važno je u
voćnjaku osigurati niz preduslova za smanjenje populacije jabučne
krvave vaši te pravovremeno i na valjan način provesti suzbijanje. Jedan
od važnih preduslova je izbalansirano đubrenje koja osigurava ume ren
rast izboja. Posebno valja paziti da se azot ne koristi prekomerno.
Neobično je važno očuvati prirodne neprijatelje lisnih uši u
voćnjaku. Najznačajniji prirodni neprijatelji lisnih vaši su božje
ovčice ličinke zlatooke, osolike muhe, trčci, bogomoljke, grabežljive
stjenice i ose najeznice među kojima je vrlo važna osica Aplelinus mali – prirodni neprijatelj jabučne krvave uši.
Hemijskim merama zaštite prilazimo ako se jabučna krvava uš javlja u
populaciji većoj od praga štetnosti: 5 – 8 % napadnutih izboja. U
mlađim voćnjacima taj prag može bit i niži. Za suzbijanje jabučne krvave
vaši možemo koristiti selektivni aficid Pirimor 50 WG koji pošteđuje
prirodne neprijatelje. Prvo tretiranje neposredno pre cvatnje, a drugo
nakon cvatnje kada još nema previše lisne mase koja dodatno otežava
kvalitetnu aplikaciju insekticida. Za bolji učinak insekticida potrebno
je koristiti veći utrošak škropiva i okvašivač, a prskanje obaviti na
temperaturi višoj od 10 °C kako bi se uz njegovo želučano i kontaktno
djelovanje ostvarilo i djelovanje putem para.
Prilikom suzbijanja jabučne krvave uši vrlo je važno utrošiti 800 l
škropiva po hektaru, a rasprskivače prskalica usmjeriti i prema
korijenovu vratu i izdancima.
Željkica Oštrkapa-Međurečan, dipl. ing. agr
Da
bi se napad štetočine sprečio treba obratiti pažnju na izbor sorte i
podloge jabuke. Podloga MM106 je otporna na krvavu vaš.
Krvava vaš naseljava bujnije zasade, niže i vlažnije položaje. Suzbijanje se vrši zimskim prskanjem i prskanjem u toku vegetacije. Najbolji
rezultati se postižu u proleće kad vaši nemaju voštanu prevlaku, a u
toku intenzivnog porasta lastara. Suzbijanje u ovom periodu se vrši
sistemičnim insekticidima.
Za uspešno suzbijanje važno je dobro navlažiti koloniju. Preperati za suzbijanje vaši, štitastih, tako i krvave vaši su: Lannate 90 (3 - 4.5g na 10L vode), Nurelle D (7.5 - 10 ml na 10L vode), Vantex 60 SC (0.5ml na 10L vode), Gusathion WP 25 (10g na 10L vode), Talstar 10 EC (2 - 5 ml na 10L vode), Mospilan 20 SP (2.5 g na 10L vode), Perfekthion (15 - 20 ml na 10L vode), Lannate 25 WP (15g u 10L vode), Volley 20 SP (2 - 2,5g u 10L vode), Pyrinex 48 EC (10 - 15ml u 10L vode) itd.
Zoran Panajotović dipl.ing.
|