Gavez je dragocena biljka iz prirode. Raste samoniklo po livadama i pašnjacima. Biljka voli hladovinu i vlažno zemljište. Cveta tokom leta, a koren se vadi u jesen. Biljka naraste oko 1 metar u visinu. Koren je crn, razudjen i vretenast. Koren je ustvari spolja crne boje, a kad se preseče, unutrašnjost je bela. Sušenjem koren dobija žutu boju.
Lekovitost gaveza
Gavez se koristi za vanjsku upotrebu tako što se nanosi na kožu kao
krema. Koristan je za regeneraciju tkiva u slučaju povreda, lomova,
hematoma, čireva, zapaljenja, artritisa, distorzije, reume, bolesti
zglobova, hemoroida itd. Veoma je delotvoran kod sportskih trauma.
Postoji dilema da li gavez koristiti i za oralnu upotrebu. Koren gaveza
koriste u lečenju čira i raka želudca. U pojedinim zemljama se gavez
jede za bolju cirkulaciju i za poboljšanje krvne slike. Treba biti
oprezan kod oralne upotrebe i prethodno konsultovati lekara ili travara.
Podeljena su mišljenja, jer neki smatraju da gavez sadrži toksične
supstance i da nije za jelo, a drugi da je potpuno bezbedan.
Kako napraviti gavez mast
Krajem leta i početkom jeseni, u septembru mesecu iskopajte koren gaveza. Dobro ga operite i posušite. Koren izrendajte na sitnije rupice na vašoj rendi. Ugrejte ½ kg svinjske masti, tek toliko da se rastopi, ne da procvrči. U rastopljenu mast dodajte otprilike pola šolje rendanog korena gaveza. Promešajte sve i vratite na ringlu da se zagreje do ključanja. Ostavite da se hladi 24 sata. Nakon toga ponovo zagrejte mast. Kada se ohladi možete da je koristite za spoljašnju upotrebu kao kremu.
Kako napraviti gavez gel
Sušeni koren gaveza u količini od 150 grama kuvati u mešavini ½ litra
vode i ½ litra mleka. Kada masa postane gusta gel je gotov. Možete ga
koristiti isključivo za spoljnu upotrebu. Gel nanositi direktno na kožu
ili na gazu pa na kožu kao oblogu. Ne nanositi gavez gel na otvorene rane. Preporučuje se da primena ne traje duže od mesec dana.