PONEDELJAK, 2024-07-15
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 15
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0

 

Razmnožavanje izdancima

Ovo je jedan od najednosavnijih načina razmnožavanja aronije.Prilikom obrade zasada u međurednom prostoru, kao i prilikom obrade u redu dolazi do aktiviranja adventivnih pupoljaka korena i stabla i do razvijanja izdanaka najčešće do 30 cm visine.Ovako razvijeni izdanci vade se na kraju vegetacije i prenose u rastilo gde se neguju do određene visine i debljine,potom se vade i pripremaju za sadnju odnosno za podizanje zasada.Na ovaj način proizvedene sadnice adekvatno prenose osobine svojih roditelja.

Razmnožavanje položenicama

Prilikom ovog načina razmnožavanja potrebno je odabrati mladi jednogodišnji letorast koji na sebi ima formirane pupoljke.Ovakav letorast se povije u prethodno napravljen kanalić dubine 8-10 cm, i drvenim kukama priljubi u zemlju.Posle toga se pokrije sitnom, vlažnom zemljom debljine 2-3 cm.Iz pupoljaka razviće se izdanci letorasti.Letoraste treba zagrtati dva do tri puta u toku vegetacije.Prvo zagrtanje se obavlja kad letorasti dostignu visinu 10 cm,drugo zagrtanje se obavlja 15-20 dana posle prvog ,dok se treće obavlja 20 dana posle drugog,ovo ima za cilj da se svaki mladar ožili i dobije prvoklasna sadnica.U oktobru i novembru mesecu kad se završi vegetacija vrši se otkopavanje i odsecanje sadnica od matične biljke i njihovo klasiranje, od jedne matične biljke može se dobiti 3-5 kvalitetnih sadnica.

Razmnožavanje zrelim reznicama

Reznice se skidaju pred otpadanje lišća, krajem septembra i početkom oktobra od jednogodišnjih mlada ra dužine 45cm.Reznice se skraćuju na dužinu od 18-20 cm.Gornji rez na reznici se pravi kalemarskim nožem ukoso iznad pupoljka na 1 cm. Donji rez je ravan i pravi se ispod pupoljka na dužini 2-3 cm.Mora da se vodi računa da se ne oštete pupoljci . Tako pripremljene reznice se sade u za to pripremljene rovo ve s jeseni ili rano u proleće.Rastojanje prilikom zarovljavanja treba da bude 15-20 cm u redu i 50-70 cm između redova.Kod dobro aerisanog zemljišta reznice se postavljaju uspravno,dok kod težih zemljišta malo ukoso sa dva pupoljka koji vire iznad zemlje.Redovno zalivanje,okopavanje i prihranjivane omogućiće normalan razvoj sadnice.

Razmnožavanje zelenim reznicama

Zelene reznice se uzimaju od letorasta u tekućoj vegetaciji ( u maju i prvoj polovini juna meseca), duži ne 7-12 cm.Reznice se sade u stakleniku ili plasteniku u pripremljenim posudama sa pripremljenom sme som zemlje i treseta,reznice se na vrhu pokriju sa 1-2 cm supstrata,dok se donji listovi uklone( 1-2). Neophodno je prilikom ovog načina proizvodnje sadnica vlažnost zemljišta i vazduha održavati na 80% prskanjem ili polivanjem.U toku dana kada su visoke temperature obavezno vršiti zasenjivanje. Prilikom sadnje koristiti hormone kao regulatore rasta korena.Nakon 15-20 dana reznice će početi formi ranje korenčića.Tako razvijene reznice ostaju da se razvijaju do proleća kad se iznose u polje odgajivanja na dalju negu do jeseni kada se vade i kao razvijene sadnice koriste za sadnju.

Razmnožavanje deobom žbuna

Ovaj način razmnožavanja primenjuje se kao kod ostalih jagodičastih kultura (jagoda, malina) u slučajevi ma kada treba popuniti neka mesta gde nam nije uspelo prilikom osnovne sadnje.To se radi u drugoj ili trećoj godini i isključivo se primenjuje u cilju popunjavanja praznih mesta.
Log In
Search
Calendar
«  Jul 2024  »
NEPOUTSRCEPESU
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz