Section categories |
horoskop za danasnji dan [72] Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova | estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142] | sport [44] | na danasnji dan [95] | Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94] | vesti dana - posebno izdvajamo [64] Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar | politika [16] | Glas naroda opstina Babusnica [5] Iskazite svoj stav | predizborni spotovi [8] | вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23] | VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7] Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare | NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1] SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA |
|
Our poll |
|
Statistics |

Ukupno online: 1 Gost: 1 Clanovi: 0 |
|
Jabuke
treba brati u botaničkoj zrelosti, da bi se dozrevanje postiglo u toku
uskladištenja i produžila trajnost. Zdrave, sveže i po lepom vremenu
brane plodove treba uskladištiti u što kraćem roku berbe, a ako je to
moguće i na sam dan berbe.
Ukoliko se beru nedozreli plodovi dolazi do uvenuća i velikog kala, dok berba u prezrelom stanju skraćuje rok skladištenja. Zavisno od sorte jabuka, skladišti se na 0 do 10C, uz relativnu vlažnost vazduha od 85 do 90 %.
Jabuke se skladište u gajbicama koje treba tako slagati da se obezbedi strujanje vazduha, jer ako se stvara jača koncentracija CO2 može doći do pogoršanja kvaliteta. Ventilacija treba da bude ravnomerna i radi odstranjivanja mirisa koji se širi.
Kalo posle 6 meseci skladištenja iznosi 3-5%, dok gubitak usled kvara zavisi od postupanja sa jabukom u toku skladištenja. U proseku ukupan gubitak za 6 meseci je od 5 do 10 %.
Pre iskladištenja jabuke treba podvgnuti temperaturi od oko 100C u trajanju od 24 do 36 sati.
U
toku skladištenja neophodno je kontrolisati stanje jabuka, jer može
doći do promena kao što su smežuravanje, truljenje, gorke pege i dr.
Ako je vazduh u skladištu suv
onda zbog preteranog gubitka vode, nastaje smežuravanje. Zeleni se
plodovi češće smežuravaju od zrelih. Truljenje je česta pojava i ono prelazi na zdrave plodove sa kojima je u dodiru. Zato trule i natrule plodove treba što pre izdvojiti.

|
|
Calendar |
« Maj 2023 » | NE | PO | UT | SR | CE | PE | SU | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
|
|