Jabuke se skladište u gajbicama koje treba tako slagati da se obezbedi strujanje vazduha, jer ako se stvara jača koncentracija CO2 može doći do pogoršanja kvaliteta. Ventilacija treba da bude ravnomerna i radi odstranjivanja mirisa koji se širi.
Kalo posle 6 meseci skladištenja iznosi 3-5%, dok gubitak usled kvara zavisi od postupanja sa jabukom u toku skladištenja. U proseku ukupan gubitak za 6 meseci je od 5 do 10 %.
Pre iskladištenja jabuke treba podvgnuti temperaturi od oko 100C u trajanju od 24 do 36 sati.
U
toku skladištenja neophodno je kontrolisati stanje jabuka, jer može
doći do promena kao što su smežuravanje, truljenje, gorke pege i dr.
Ako je vazduh u skladištu suv
onda zbog preteranog gubitka vode, nastaje smežuravanje. Zeleni se
plodovi češće smežuravaju od zrelih. Truljenje je česta pojava i ono prelazi na zdrave plodove sa kojima je u dodiru. Zato trule i natrule plodove treba što pre izdvojiti.
Sneška Novković