SUBOTA, 2024-06-15
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 32
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Sa približavanjem vremena berbe ranih komercijalnih sorti jabuke  pitanje potrebe i obima sprečavanja opadanja plodova jabuke dobija na svojoj važnosti.

Pojava opadanja najčešće nastaje kao posledica određenog biljnog stresaOd uzroka koji dovode do stresa treba istaći manjak vode, debalans hranjivih materija u zemljištu, odnosno biljci i preopterećenje sadnica rodom koje dovodi do opšteg iscrpljivanja sadnice.

Preteran rast biljaka prouzrokovan kasnim azotnim  đubrenjem,neujednačenim navodnjavanjem  ili preo štrom letnjom rezidbom takođe može biti razlog pojave opadanja plodova. Uzroci mogu biti i mehaničke prirode, nastali kao posledica nedovoljne prorede, kada plodovi sa kratkom peteljkom usljed rasta istiskuju jedan drugi.Tople godine podstiču opadanje,  jer visoke temperature stimulišu sintezu etilena kao glavnog krivca za stvaranje apscisnog sloja na peteljci.

U pogledu primjene hemijskih mera u sprječavanju opadanja plodova dobri rezultati zabeleženi su prime nom preparata na bazi NAA.NAA djeluje tako što inhibira ekspresiju gena odgovornog za sintezu celula ze,  hidrolitičkog enzima koji utiče na razgradnju ćelijskog zida i stvaranje apscisnog sloja .

Tako je 2011. u ogledu na sorti Breburn sa preparatom Obstho rmon 24 a (7,5 % NAA) zabeleženo smanjenje opadanja do 54% Za postizanje dobrih rezultata, najbolje je izvršiti najmanje 2 tretmana Split metodom,prvi 21 dan i drugi 14 dana pre planiranog datuma berbe. Doze preparata treba prilagoditi sadržaju NAA, a za Obsthormon 24a one se kreću od 200-250 ml/ha za rane sorte do 300 – 500 ml/ha za kasne sorte.O svemu ovome je neophodno posavetovati se sa svojim zaštitarom.

Treba skrenuti pažnju i na određene mere opreza. Dejstvo NAA nastupa nakon otprilike 48 h, te traje 14 do 21 dan. Ukoliko se u ovom periodu tretman ne ponovi, može doći do veoma izraženog opadanja plodova koje nastaje nakon prestanaka dejstva hormona. S obzirom da NAA ubrzava zrenje i smanjuje čvrstoću mesa ploda, treba povesti računa da plodovi budu ubrani u optimalnom roku i što brže pravilno uskladišteni.

Jednu od čestih nedoumica predstavlja određivanje momenta berbe i procena intenziteta opadanja. Korisna mera je da se deo rednog prostora očisti i da se svakodnevno prati da li i koliko jabuke opadaju. Obično se dešava da prve jabuke počnu opadati približno u vreme kada je potrebno izvršiti prvi tretman.

Prema literaturnim podacima, upotreba preparata na bazi aminoetoksivinilglicina – AVG (ReTain) kao i 1-MCP-a i njihova kombinacija sa NAA do sada su pokazali veoma dobre rezultate, koji u pogledu kako sprečavanja opadanja plodova tako i uticaja na njihov kvalitet nadilaze one dobijene upotrebom samo NAA.

Log In
Search
Calendar
«  Jun 2024  »
NEPOUTSRCEPESU
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz