Poreklo kikirikija je vezano za Južnu Ameriku, a najveći proizvodjači su SAD, Indija, Kina, Indonezija itd.
Energetska i lekovita vrednost kikirikija
Kikiriki spada u visokokalorične namirnice. Kad ste jako gladni i
potrebno vam je nešto da povratite snagu, kikiriki će vas sigurno
zasititi. Kikiriki sadrži gotovo 50% masti, 26% proteina i 16% ugljenih
hidrata. Od vitamina ima najviše onih iz B kompleksa, kao i E vitamin.
I pored toga što mnogi misle da kikiriki nije baš zdrav, postoje naučna
saznanja da je redovna ishrana kikirikijem dobra, jer smanjuje rizik od
srčanih oboljenja. Naravno to ne znači da je dobro najesti se slanog
kikirikija. Kikiriki može da se jede i na druge načine. Sadrži
nezasićene masne kiseline i dobar je antioksidant. Ulje od kikirikija je
dobro za kožu, čini kožu mekšom. Treba skrenuti pažnju da su neke osobe
alergične na kikiriki, pa treba biti na oprezu.
Upotreba kikirikija u ishrani
Osim onog zauljenog i usoljenog kikirikija koji se prodaje u
prodavnicama i koji je najmanje zdrav, kikiriki očišćen od ljuske, može
da se koristi u ishrani kao dodatak jelima, posebno salatama. Kikiriki
se pre serviranja u jelima, najčešće kratko prepeče u tiganju i to bez
dodavanja ulja.
Puter od kikirikija ili kikiriki maslac je pravi specijalitet. Najbolji
je kikiriki maslac od organskog kikirikija, a izbegavajte onaj koji
sadrži hidrogenizovane šećere i masnoće. O sastavu se treba informisati
na deklaraciji.
Od kikirikija se dobija i ulje. Ulje sadrži 80% nezasićenih i 20
zasićenih masnih kiselina. Ulje od kikirikija se koristi za prženje, ali
i u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.