Obična kleka (Juniperus communis), poznata još i kao venja, smrekova boba i borovica, u zavisnosti od staništa, može da bude patuljasta, ali i da dostigne visinu od nekoliko metara. Listovi su joj igličasti, u početku svetlozelene boje, a kasnije tamniji, s plavo-belom linijom po sredini gornje strane. Raste po brdskim i planinskim suvim krčevinama, pašnjacima i na zapuštenom i neobrađenom zemljištu.
Kad i kako se bere
Svi delovi kleke su lekoviti, a posebno plodovi. Beru se od kraja leta do početka zime i suše na promaji, razastrti u tankom sloju, uz češće prevrtanje drvenom lopatom.
Iglice i vrškovi grančica beru se od aprila do kraja juna i suše na isti način, ali se prethodno sitno iseckaju.
NAPOMENA: Lekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, stari dve godine, dok jednogodišnji, zeleni, nisu lekoviti, te ih ne treba koristiti.
Šta leči
Kleka je izvrstan diuretik, reguliše rad bubrega i izbacivanje urina. Preporučuje se i protiv kašlja, astme, stomačnih bolesti, znojenja, čak i protiv gonoreje. S obzirom na to da poseduje antibakterijska svojstva, koristi se za lečenje infektivnih bolesti pluća. Pomaže rad organa za varenje, a koristi se i za lečenje upalnih procesa želuca i creva. Za glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge, koji se previjaju na čelo.
UPOZORENJE
Kleku treba koristiti obazrivo jer preterana upotreba može da dovede do oštećenja bubrega. Osobe s osetljivim bubrezima ne smeju da piju čaj niti druge preparate na bazi kleke. Ne preporučuje se ni trudnicama jer može izazvati kontrakcije materice.
![](/NASLOVNA/LKBILJE/KLEKA2.jpg)
ČAJ
Kafenu kašičicu dobro zgnječenih plodova preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno pet do 10 minuta. Procediti i piti, najviše dve šolje dnevno, zaslađeno kašičicom meda ili šećerom. Ako se čaj pije zbog oboljenja želuca i creva ili dijabetesa, ne treba ga zaslađivati.
Upotreba ne sme biti duga i neprekidna, najbolje je piti čaj svakog meseca, ali samo jednu nedelju.
ČAJ ZA IZBACIVANJE KAMENČIĆA IZ MOKRAĆNIH PUTEVA
Dve supene kašike zdrobljenih plodova preliti s pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno pola sata, pa procediti. Ovaj čaj treba piti sedam dana u mesecu, svaka tri sata po jednu rakijsku čašicu (0,3 dl).
SIRUP
Pola kilograma klekinja kratko prokuvati u tri litra vode, zgnječiti ih i još jednom prokuvati, uz dodavanje vode po potrebi. Dobijenu smesu procediti kroz sito i ostaviti da se ohladi. Dodati tek toliko meda da se napravi sirup. Čuvati u dobro zatvorenim teglama. Koristi se za poboljšanje apetita. Deci davati jednu kašičicu sirupa tri puta dnevno jedan sat pre obroka, a odraslima po dve kašičice.