Kontrola dozrevanja plodova je važna da bi se odredio pravi trenutak za početak berbe. Postoji nekoliko metoda od kojih svaka pojedinačno može odrediti početak berbe, ali je preporuka da se naprave provere barem sa dve metode na po desetak uzoraka za svaku sortu.
Određivanje skrobnog indeksa pomoću jodno-skrobnog testa (J-K-J-test)
Plod jabuke se prereže uzdužno. Uroni se u jodnu tinkturu- otopina 3g joda i 4g kalijeva jodida u 1 litri destilirane vode. Posle nekoliko minuta donosi se ocena o zrelosti plodova na osnovi deseterodelne lestvice intenziteta obojenosti preseka ploda (slika 1.)
Slika 1. Lestvica intenziteta obojenosti preseka ploda
1-2
- crnoplava boja na celoj površini preseka
- plodovi su potpuno zeleni
3-4
- površina plodova oko semene kućice i provodnih kanala neobojena je, ostala je površina preseka crnoplava
- započela je faza dozrevanja ploda
5-6
- na tamnoj osnovi celog preseka ploda javlja se prosvetljavanje, a parenhim je ploda obojen tamnoplavo samo pod pokožicom
- optimalno stanje za dugo čuvanje
7-8
- tamno obojenje ispod pokožice plodova i dela parenhima, oko provodnih kanala
- plodovi su samo za kraće čuvanje i prevoz
9-10
- plodovi su ispod pokožice na preseku neznatno potamnjeni ili potpuno svetli
- konzumna zrelost
1 otopina 3g joda i 4g kalijeva jodida u 1 litri destilirane vode
Testiranje na tvrdoću pomoću penetrometra
Otpor mesa ploda koji nastaje prilikom utiskivanja sonde penetrometra
u jabuku, meri se u kg/cm2 i koristi se za utvrđivanje optimalne
vrednosti za početak berbe.Ovo je metoda koja se koristi kao dopuna
skrobnom testu. Dobivene vrednosti se mogu znatno razlikovati ovisno o
tome ko obavlja merenje. Stoga je potrebno da merenje obavlja uvek
jedna osoba.Na ekvatoru ploda jabuke nožem se plitko skine 1 cm2
kožice sa dve nasuprotne strane, obično se meri sa osunčane strane i
sa strane koja je bila u seni. Potrebno je utisnuti penetrometar do
oznake na sondi, ravnomernim pritiskom u dve do tri sekunde.
Gornja granica za tvrdoću je u većini slučajeva za sve sorte 8 kg/cm2 , a donja granica iznosi 5 kg/cm2 i ispod nje plod jabuke više nije za duže čuvanje u hladnjači, već ga se mora što pre potrošiti.
Određivanje postotka suve materije (Brix)
Određivanje ukupne količine topive suve
materjei , treća je metoda u određivanju optimalnog trenutka za berbu i
ona je također samo dopuna škrobnom testu. Ovdje se koristi uređaj pod
nazivom refraktometar (na tržištu postoje digitalni i optički refraktometri), a na kojemu se očitavaju vrednosti u brix-ima.
Malo soka jabuke stavimo na stakalce pokrijemo ga i usmerimo
refraktometar prema izvoru svetla. Linija gdje se preklapa
svjetlo/tamno je dobijena vrednost. Obično je minimalna vrednost za
većinu sorti 11 stepeni brix-a.
Zaključak
Da bi se utvrdio najoptimalniji trenutak za početak berbe svakako je potrebno obaviti uz skrobni test još jedan od dva ovde navedena, što će omogućiti veću sigurnost u proceni zrelosti. Utvrđivanje optima lnog roka za početak berbe od ključne je važnosti, jer će se samo plodovi koji su ubrani u optimalnoj fazi dozrevanja moći dugo čuvati, a na taj će se način izbeći i znatnija količina kala koje obično ide na štetu naših voćara.