Section categories |
horoskop za danasnji dan [72] Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova | estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142] | sport [44] | na danasnji dan [95] | Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94] | vesti dana - posebno izdvajamo [64] Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar | politika [16] | Glas naroda opstina Babusnica [5] Iskazite svoj stav | predizborni spotovi [8] | вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23] | VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7] Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare | NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1] SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA |
|
Our poll |
|
Statistics |

Ukupno online: 1 Gost: 1 Clanovi: 0 |
|

Određivanje skrobnog indeksa pomoću jodno-skrobnog testa (J-K-J-test)
Plod jabuke se prereže uzdužno. Uroni se u jodnu tinkturu- otopina 3g joda i 4g kalijeva jodida u 1 litri destilirane vode.
Posle nekoliko minuta donosi se ocena o zrelosti plodova na osnovi
deseterodelne lestvice intenziteta obojenosti preseka ploda (slika 1.)
Slika 1. Lestvica intenziteta obojenosti preseka ploda
1-2
- crnoplava boja na celoj površini preseka
- plodovi su potpuno zeleni
3-4
- površina plodova oko semene kućice i provodnih kanala neobojena je, ostala je površina preseka crnoplava
- započela je faza dozrevanja ploda
5-6
- na tamnoj osnovi celog preseka ploda javlja se prosvetljavanje, a parenhim je ploda obojen tamnoplavo samo pod pokožicom
- optimalno stanje za dugo čuvanje
7-8
- tamno obojenje ispod pokožice plodova i dela parenhima, oko provodnih kanala
- plodovi su samo za kraće čuvanje i prevoz
9-10
- plodovi su ispod pokožice na preseku neznatno potamnjeni ili potpuno svetli
- konzumna zrelost
1 otopina 3g joda i 4g kalijeva jodida u 1 litri destilirane vode
Testiranje na tvrdoću pomoću penetrometra
Otpor mesa ploda koji nastaje prilikom utiskivanja sonde penetrometra
u jabuku, meri se u kg/cm2 i koristi se za utvrđivanje optimalne
vrednosti za početak berbe.Ovo je metoda koja se koristi kao dopuna
skrobnom testu. Dobivene vrednosti se mogu znatno razlikovati ovisno o
tome ko obavlja merenje. Stoga je potrebno da merenje obavlja uvek
jedna osoba.Na ekvatoru ploda jabuke nožem se plitko skine 1 cm2
kožice sa dve nasuprotne strane, obično se meri sa osunčane strane i
sa strane koja je bila u seni. Potrebno je utisnuti penetrometar do
oznake na sondi, ravnomernim pritiskom u dve do tri sekunde. Gornja granica za tvrdoću je u većini slučajeva za sve sorte 8 kg/cm2 , a donja granica iznosi 5 kg/cm2 i ispod nje plod jabuke više nije za duže čuvanje u hladnjači, već ga se mora što pre potrošiti.
Određivanje postotka suve materije (Brix)
Određivanje ukupne količine topive suve
materjei , treća je metoda u određivanju optimalnog trenutka za berbu i
ona je također samo dopuna škrobnom testu. Ovdje se koristi uređaj pod
nazivom refraktometar (na tržištu postoje digitalni i optički refraktometri), a na kojemu se očitavaju vrednosti u brix-ima.
Malo soka jabuke stavimo na stakalce pokrijemo ga i usmerimo
refraktometar prema izvoru svetla. Linija gdje se preklapa
svjetlo/tamno je dobijena vrednost. Obično je minimalna vrednost za
većinu sorti 11 stepeni brix-a.
Zaključak
Da bi se utvrdio najoptimalniji
trenutak za početak berbe svakako je potrebno obaviti uz skrobni test
još jedan od dva ovde navedena, što će omogućiti veću sigurnost u
proceni zrelosti. Utvrđivanje optima lnog roka za početak berbe od
ključne je važnosti, jer će se samo plodovi koji su ubrani u optimalnoj
fazi dozrevanja moći dugo čuvati, a na taj će se način izbeći i
znatnija količina kala koje obično ide na štetu naših voćara.
|
|
Calendar |
« Maj 2023 » | NE | PO | UT | SR | CE | PE | SU | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
|
|