Maslačak je pravi ukras i poklon prirode. Možete ga pronaći gotovo svuda. Raste u divljini, po livadama i travnjacima. Cvetovi, listovi i koren maslačka se koriste za dobijanje sirupa, salate i čaja. Maslačak je zeljasta biljka. Najviše cveta na proleće u periodu od marta do maja meseca, ali i preko leta i u jesen.
Lekovita svojstva maslačka
Cela biljka je lekovita. Upotreba maslačka se preporučuje za čišćenje organizma. Dobar je za jetru, žuč, bubrege i mokraćne puteve. Koristan je kod lečenja virusa i bakterijskih infekcija. Maslačak je blag diuretik, otvara apetit i pomaže varenje. Preporučuje se i dijabetičarima. Povoljno deluje i na snižavanje holesterola u krvi. Kao što vidite, to je jedna veoma lekovita biljka.
Čaj od maslačka
Čaj se pravi uglavnom od korena maslačka. Koren se sakuplja u proleće
ili u jesen. Čisti se od zemlje i pere, a zatim se seče po dužini i
suši. Suši se na toplom da ne pokupi vlagu.
Čaj od maslačka se pravi tako što dve kašičice korena maslačka prelijete
šoljom kipuće vode i ostavite da odstoji. Nakon 20 minuta procedite i
pijte. Obično se pije ujutro i uveče pre jela.
Čaj se preporučuje za čišćenje i jačanje organizma, te za umivanje lica i očiju.
Sirup od maslačka
Ubrati 250 cvetova od maslačka, zatim iseckati 2 limuna i 2
pomorandže na kolutove. Sve prelijte sa 1,5 litar vode i ostavite da
odstoji bar 24 sata. Posle procedite na cediljku. Dodajte 1 kg šećera i
kuvajte uz redovno mešanje oko 1 h ili dok sve ne postane gusto u vidu
sirupa. Vreo sirup sipati u tople, sterilisane i suve teglice, zatvoriti
i ostaviti da se hladi.
Sirup od maslačka može da se sipa u čaj umesto meda ili da se jede kašikom, a pomaže protiv kašlja.
Salata od maslačka
Listove maslačka berite u proleće pre cvetanja. Svakako obratite
pažnju da je područje gde berete maslačak ekološki čisto. Listovi su po
prirodi gorki, ali su veoma korisni kao salata za čišćenje organizma, od
nagomilanih toksina u zimskom periodu, kao posledice jake ishrane i
smanjenog nivoa fizičke aktivnosti. Salata od maslačka omogućava da se
lakše prevazidje prolećni umor.
Ubrane listove maslačka dobro operite, pa dodajte maslinovo ulje,
limunov sok i morsku so. Začinite sa cvetovima jagorčevine, koji su
jestivi i kojih bi trebalo da ima u proleće. Sve dobro izmešajte i
salata je gotova.