Sipajte u šerpu onoliko šolja vode koliko želite čaja da napravite.
Prokuvati vodu za čaj. Dodati u šerpu kad voda ključa, onoliko supenih
kašika usitnjenog lista koprive, koliko ste šolja vode sipali. Odmah
sklonite i poklopite šerpu i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga
procedite čaj u šolje. Kada se prohladi pijte čaj.
Najbolje je da ne dodajete zasladjivače, a ako vam se ukus ne svidja,
sledeći put možete ubaciti i malo nane, pa će to učiniti da čaj bude
pitkiji. Setite se da ovde nije primarno uživanje u čaju, nego
unapredjenje zdravlja.
Za kuvanje čaja najbolje je koristiti mlade listove, znači one koji su
pri vrhu. Ipak cela biljka je lekovita, tako da se za čaj mogu koristiti
i stabljika i koren.
Upotreba i doziranje čaja od koprive
Čaj od koprive mogu da piju svi. Pije se i topao, a još je bolji ohladjen i to kad odstoji nekoliko sati. U toku dana može da se pije od 1 do 3 šolje dnevno. U zavinosti od zdravstvenog problema, može da se pije nekoliko dana, a kod hroničnih bolesti i nekoliko meseci. Čaj od koprive mogu da piju i trudnice u manjim količinama.
Za šta je dobar čaj od koprive
Prema naučnim saznanjima kopriva je korisna kod anemije. Sadrži dosta
gvoždja, pa se upotrebom čaja u odredjenom periodu daje doprinos
stvaranju eritrocita.
Kopriva čisti krv, hrani i revitalizuje ćelije. Korisna je kod prolećnog
umora, daje energiju i razbudjuje organizam. Delotvorna je i kod
alergija. Kopriva je diuretik. Čisti organizam, rešava probleme sa
aknama i kožnim oboljenjima, deluje protivupalno.