Section categories |
horoskop za danasnji dan [72] Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova | estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142] | sport [44] | na danasnji dan [95] | Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94] | vesti dana - posebno izdvajamo [64] Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar | politika [16] | Glas naroda opstina Babusnica [5] Iskazite svoj stav | predizborni spotovi [8] | вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23] | VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7] Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare | NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1] SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA |
|
Our poll |
|
Statistics |

Ukupno online: 1 Gost: 1 Clanovi: 0 |
|

Peršun se koristio još u doba starih Grka i Rimljana. Danas se u
ishrani koristi i podzemni i nadzemni deo, dakle koren, listovi i seme.
Peršun svrstavaju u povrće, ali i začine i lekovite biljke.
Peršun u kuhinji
U kuhinji je peršun nezaobilazna namirnica. Koristi se u supama,
čorbama, varivima, salatama i raznim drugim jelima. Listovi su omiljeni
kao začin, zbog prijatnog mirisa, ukusa i dekorativne zelene boje.
Ono što treba da znate je, da su listovi peršuna najbolji u svežem
stanju. Kad se stavljaju u supu, treba ih stavljati na kraju, da vredni
sastojci ne bi isparili. Listovi su dakle najbolji sveži, a mogu i da se
zamrznu, dok se sušenje ne preporučuje.
Peršun otklanja neprijatan zadah
Grickanje svežih listova peršuna otkloniće neprijatan zadah iz usta. I
pre nego što su počele da se proizvode žvakaće gume u prirodi su
postojale, a i danas postoje biljke koje će osvežiti vaš dah. Peršun je
jedan od prirodnih osveživača daha.
Prava vrednost peršuna
Osim što poboljšava ukus hrane, peršun sadrži vredne sastojke. S
pravom se može reći da je to i visokovredna i lekovita biljka. Sveži
listovi su izuzetan izvor C vitamina. Sadrži dobre količine vitamina A i
B (naročito B12 i folnu kiselinu), a od minerala gvoždje, kalcijum,
magnezijum itd. Apiol i misticin su veoma značajni sastojci koji
pospešuju izmokravanje i sprečavaju urinarne infekcije.
Šta kaže narodna medicina o peršunu
Peršun je lek za bubrege. Pospešuje izmokravanje. Upotrebom čaja od
peršuna može se izbaciti kamen iz bubrega. Ipak sa ovim se nije šaliti i
treba biti jako oprezan. Sve raditi uz savet lekara.
Peršun je još dobar kod dijabetesa, upale oka, groznice i za potenciju. Poboljšava cirkulaciju i čisti krv.
|
|
Calendar |
« Maj 2023 » | NE | PO | UT | SR | CE | PE | SU | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
|
|