Peršun se koristio još u doba starih Grka i Rimljana. Danas se u ishrani koristi i podzemni i nadzemni deo, dakle koren, listovi i seme. Peršun svrstavaju u povrće, ali i začine i lekovite biljke.
Peršun u kuhinji
U kuhinji je peršun nezaobilazna namirnica. Koristi se u supama,
čorbama, varivima, salatama i raznim drugim jelima. Listovi su omiljeni
kao začin, zbog prijatnog mirisa, ukusa i dekorativne zelene boje.
Ono što treba da znate je, da su listovi peršuna najbolji u svežem
stanju. Kad se stavljaju u supu, treba ih stavljati na kraju, da vredni
sastojci ne bi isparili. Listovi su dakle najbolji sveži, a mogu i da se
zamrznu, dok se sušenje ne preporučuje.
Peršun otklanja neprijatan zadah
Grickanje svežih listova peršuna otkloniće neprijatan zadah iz usta. I pre nego što su počele da se proizvode žvakaće gume u prirodi su postojale, a i danas postoje biljke koje će osvežiti vaš dah. Peršun je jedan od prirodnih osveživača daha.
Prava vrednost peršuna
Osim što poboljšava ukus hrane, peršun sadrži vredne sastojke. S pravom se može reći da je to i visokovredna i lekovita biljka. Sveži listovi su izuzetan izvor C vitamina. Sadrži dobre količine vitamina A i B (naročito B12 i folnu kiselinu), a od minerala gvoždje, kalcijum, magnezijum itd. Apiol i misticin su veoma značajni sastojci koji pospešuju izmokravanje i sprečavaju urinarne infekcije.
Šta kaže narodna medicina o peršunu
Peršun je lek za bubrege. Pospešuje izmokravanje. Upotrebom čaja od
peršuna može se izbaciti kamen iz bubrega. Ipak sa ovim se nije šaliti i
treba biti jako oprezan. Sve raditi uz savet lekara.
Peršun je još dobar kod dijabetesa, upale oka, groznice i za potenciju. Poboljšava cirkulaciju i čisti krv.