PONEDELJAK, 2024-07-15
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 15
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Aronija je voćna vrsta čiji plodovi sazrevaju u periodu od polovine avgusta do početka septembra. Plodovi se beru kada postanu sočni, sjajni i skoro crne boje.

Njihovo sazrevanje je najčešće jednovre meno, pa se i berba organizuje tako da se sva količina plodova obere odjednom. Plodovi imaju čvrstu pokožicu i otporni su na oštećenja pri manipulaciji. Vrlo su postojani i berba može potrajati i do mesec dana. U zavisnosti od namene,

 

plodovi se mogu brati u pvc burad 110 ili 220 kg, ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno. Moguća je i mehanizovana berba mašinama koje se primenjuju pri berbi crne ribizle. Upotrebljavaju ih u Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj. Ove zemlje imaju velike površine pod ovim voćem, pa je i isplativost primene ovih mašina opravdana. Učinak ovih kombajna je  0,25-0.30 ha po času.

 

 

Ubrani plodovi aronije mogu se čuvati i do 2 meseca na temperaturi od 10°C  i relativnoj vlazi 80 -85%, odnosno 3-4 meseca na temperaturi 2-3 °C. Čuvanje na hladnom ima pozitivan uticaj na transformaciju tanina i kiselina u plodu.   Poboljšava se odnos šećera i kiselina, tako da plodovi gube opori ukus i postaju sladji.

 

 

 

Plodovi aronije sadrže povećane količine tanina i polifenola (antocijana, flavonola, fenolnih kiselina) koji plodovima daju opor i manje pogodan ukus, medjutim sve gore pomenute fenolne komponente spa daju u vrlo značajne antioksidante i doprinose anti kancergenoj aktivnosti plodova ove voćke. Zahva ljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana), plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proi zvodnji sokova, likera, džemova,želea. Iscedjen sok od ploda aronije ima intenzivno crvenu boju koja je vrlo stabilna zbog čega je vrlo cenjen kako u prera djivačkoj i prehrambenoj tako i u farmaceutskoj industriji.

 

 

U farmaceutskoj industriji koristi se kao lekovita biljka. Koncentrisan sok koristi se kao zaštita od kardiovaskularnih poremećaja, jer utiče na smanjenje krvnog pritiska. Upotreba ovog soka naročito je preporučljiva starijoj populaciji.

 

 

 

Radulović Andrija, dipl. ing.

Log In
Search
Calendar
«  Jul 2024  »
NEPOUTSRCEPESU
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz