Section categories |
horoskop za danasnji dan [72] Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova | estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142] | sport [44] | na danasnji dan [95] | Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94] | vesti dana - posebno izdvajamo [64] Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar | politika [16] | Glas naroda opstina Babusnica [5] Iskazite svoj stav | predizborni spotovi [8] | вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23] | VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7] Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare | NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1] SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA |
|
Our poll |
|
Statistics |
Ukupno online: 1 Gost: 1 Clanovi: 0 |
|
Aronija
je voćna vrsta čiji plodovi sazrevaju u periodu od polovine avgusta do
početka septembra. Plodovi se beru kada postanu sočni, sjajni i skoro
crne boje.
Njihovo
sazrevanje je najčešće jednovre meno, pa se i berba organizuje tako da
se sva količina plodova obere odjednom. Plodovi imaju čvrstu pokožicu i
otporni su na oštećenja pri manipulaciji. Vrlo su postojani i berba
može potrajati i do mesec dana. U zavisnosti od namene,
plodovi se mogu brati u pvc burad 110 ili 220 kg, ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno.
Moguća je i mehanizovana berba mašinama koje se primenjuju pri berbi
crne ribizle. Upotrebljavaju ih u Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj. Ove
zemlje imaju velike površine pod ovim voćem, pa je i isplativost primene
ovih mašina opravdana. Učinak ovih kombajna je 0,25-0.30 ha po času.
Ubrani plodovi aronije mogu se čuvati i do 2 meseca na temperaturi od 10°C i relativnoj vlazi 80 -85%, odnosno 3-4 meseca na temperaturi 2-3 °C.
Čuvanje na hladnom ima pozitivan uticaj na transformaciju tanina i
kiselina u plodu. Poboljšava se odnos šećera i kiselina, tako da
plodovi gube opori ukus i postaju sladji.
Plodovi
aronije sadrže povećane količine tanina i polifenola (antocijana,
flavonola, fenolnih kiselina) koji plodovima daju opor i manje pogodan
ukus, medjutim sve gore pomenute fenolne komponente spa daju u vrlo
značajne antioksidante i doprinose anti kancergenoj aktivnosti plodova
ove voćke. Zahva ljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana),
plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proi zvodnji sokova,
likera, džemova,želea. Iscedjen sok od ploda aronije ima intenzivno
crvenu boju koja je vrlo stabilna zbog čega je vrlo cenjen kako u prera
djivačkoj i prehrambenoj tako i u farmaceutskoj industriji.
U
farmaceutskoj industriji koristi se kao lekovita biljka. Koncentrisan
sok koristi se kao zaštita od kardiovaskularnih poremećaja, jer utiče
na smanjenje krvnog pritiska. Upotreba ovog soka naročito je
preporučljiva starijoj populaciji.
Radulović Andrija, dipl. ing.
|
|
Calendar |
« Septembar 2024 » | NE | PO | UT | SR | CE | PE | SU | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|
|