UTORAK, 2024-06-18
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 33
Statistics

Ukupno online: 2
Gost: 2
Clanovi: 0

Pre početka berbe oraha treba izvršiti pripremu radi lakšeg sakupljanja plodova. To se odnosi, zavisno od načina održavanja zemljišta, na ravnanje ili kosidbu i čišćenje. Jezgra oraha je zrela kada pregrada između dve polovine postane smeđa. Berbu treba početi kada klapina, zeleni omotač puca i orah iz nje lako ispada. Većina sorti se bere u drugoj polovini septembra i prvoj polovini oktobra meseca. Vreme zrenja predstavlja sortnu osobinu, a treba je blagovremeno obaviti. Ako se plodovi oberu pre vremena, biće manji randman jezgre sa manje ulja, lošijeg kvaliteta. U suprotnom ako se berba obavlja kasno, ljuska plodova i sama jezgra potamne. U jezgri se dešava i pojava plesni. Znatan deo roda mogu odneti i ptice ili veverice.  Na našem terenu plodovi se najčešće beru ručno, ali postoje i drugi jeftiniji načini, kao što su berba tresačima i atomizerima. Najrizičniji i najskuplji je ručni način branja. Upotreba motki oštećuje rodne grančice, grane i lišće. Mnogo je bolje ručno trešenje grana, a da berač bude na platformi ili uz mere opreza i zaštite na drvetu.Trešenje se ponavlja posle desetak dana, a zaostale plodove na granama ručno obrati. Vađenje oraha iz klapine je lakše ako se oni drže nekoliko dana u gomili. Jednostavniji i jeftiniji način berbe je pomoću tresača i sakupljača plodova, koji radi na principu usisavanja plodova. I u ovom slučaju berba je u više navrata, jer sve sorte ne sazru u isto vreme, a i na jednom drvetu periferni delovi prvi stižu.

Najefikasnije trešenje plodova je pomoću atomizera za zaštitu bilja, i to u više navrata. I ovde se koriste sakupljači plodova. Sakupljene plodove treba oprati brzo jakim mlazom vode. Ukoliko se plodovi pripremaju za prodaju u ljusci, nakon pranja treba ih odgovarajućim sredstvima beliti. Obavezna mera je i sušenje plodova uz odgovarajuću t (u sušnici do 38°S).

Plodovi za prodaju ili čuvanje u ljusci treba da sadrže 8-12% vode. Ako su manje količine plodova, mogu se sušiti i na prirodnoj temperaturi, u gomilama, visine do 10sm, u hladu, uz povremena mešanja. Nakon sušenja, odstranjuju se šturi plodovi, npr. vakuum uređajima, pa sledi klasiranje po veličini, pakovanje i čuvanje u hladnjačama. Za prodaju na veliko plodovi u ljusci se pakuju u vreće retkog tkanja 25-50kg, a na malo u mrežici ½- 2kg.

Ako se plodovi prodaju u jezgi, onda se oni nakon pranja i sušenja mašinama lome, trakama prenose do separatora, gde se vazdušnim strujanjem odvajaju od ljuske. Zatim sledi klasiranje i pakovanje u adekvatnu ambalažu. Zbog velike količine ulja u jezgri, plodovi oraha su osetljivi za čuvanje. Mogu ih napadati i glodari i insekti. Sama jezgra oraha može potamneti, a može i užegnuti. Znači, usled neodgovarajućih uslova može doći do kvarenja i gubljenja upotrebne vrednosti.

Najsigurnije je plodove oraha čuvati u hladnjačama, pri čemu temperatura treba da bude od 1-4°C, a relativna vlažnost vazduha oko 60%. Jezgra oraha je najbolje čuvati u hladnjačama, pri temperaturi od 1-4° C, ali u tami. Svedok odličnog održavanja i očuvanja jezgre su njen ukus, izgled i boja.

 

Savetodavac voćarstva i vinogradarstva Ljiljana Gvozdić

Log In
Search
Calendar
«  Jun 2024  »
NEPOUTSRCEPESU
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz