BADEM SPREČAVA OŠTEĆENJE ĆELIJA
Većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina E, koji štiti od upala i
sprečava oštećenje ćelija. Porcija badema (oko 30 grama) pokriva dnevne
potrebe organizma za ovim vitaminom, što se pozitivno odražava na srce.
Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno deluje kožu.
Bademovo ulje neguje kožu, dajući joj glatkoću i sjaj. Badem je veoma
bogat mononezasićenim mastima, sličnim onima koje se nalaze u
maslinovom ulju. Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija ovih
masnoća snižava rizik od srčanih oboljenja, smanjuje "loš”, a popravlja
"dobar” holesterol u krvi.
Osim toga, badem je veoma značajan
izvor magnezijuma i kalijuma, dva minerala veoma bitna za regulaciju
krvnog pritiska (opu štaju glatke mišiće) i za regulaciju srčanog rada.
Četvrtina šolje badema sadrži 99 mg magne zijuma (četvrtinu
dnevno potrebne doze),kao i 257 mg kalijuma.Ako dodamo ovome i sadržaj
vitamina E, koji ima izrazito antioksi dativno delovanje,može se sa
pravom reći da je badem namirnica koja je zaista godi srcu - odlična je
za prevenciju kardiovasku- larnih oboljenja.
Istraživanja su
pokazala da dodavanje badema uz obrok usporava podizanje nivoa šećera u
krvi, smanjujući tako glikemijski indeks čitavog obroka, što badem
čini dobrim izborom u ishrani koji pomaže u prevenciji dijabetesa.
Bademi
su veoma dobar izvor mangana i bakra, dva oligoelementa koji su ključni
kofaktori enzima po imenu superoksid-dismuta za. Ovaj enzim eliminiše
slobodne radikale koji se proizvode unutar mitohondrije ćelije. Bogat
je i riboflavinom (vitamin B 2) koji podstiče proizvodnju energije
unutar ćelija.
Badem je izuzetno bogat belančevinama (u istoj
jedinici mere sadrži gotovo dvaput više belančevina od jaja), što ga
čini veoma pogodnom namirnicom za vegetarijance i vegane.