1 kg malina
1,5 kg šećera
20 gr boraksa
2 l vode
|
Da vam se maline ne bi raspale prilikom kuvanja potrebno je da budu krupne i čvrste kao i da odstoje u boraksu ili kreču. Rastvorite
20 grama boraksa u najviše 2 l vode. maline stavite u gazu i potopite
da odstoje 1 sat. Tada ih izvadite i lagano operite potapajući ih u
hčadnu vodu više puta. Prostrite ih na čist stoljnjak da se osuše. Za
to vreme pripremljeni šećer stavite u šerpu, prelijte sa malo vode i
kuvajte dok ne ne bude dovoljno gust. Sklonite sa vatre da se hladi, a
u hladan sirup spuštajte, jednu po jednu, maline. Vratite šerpu na
vatru i kuvajte dalje kao svako slatko. Kada je gotovo skinite penu,
pokrijte vlažnom krpom i ostavite da prenoći. Tek sutradan slatko
sipajte u tegle.
Slatko od malina takođe se može spremiti i na drugi način. Od
odabranih krupnih i čvrstih malina. Maline redjate u šerpu, red šećera,
red malina, a svaki red malina poprskajte rastvorenim limuntusom.
Dovoljna količina šećera je 1,25 kg na svaki kilogram malina. Šerpu sa
ovako složenim malinama pokrijte čistom krpom i ostavite da prenoći.
|