Our poll |
|
Statistics |
Ukupno online: 7 Gost: 7 Clanovi: 0 |
|
SLATKO OD TRESANJA
SLATKO OD TREŠANJA
1 kg trešanja
1,25 kg šećera
šipka vanile
sok od dva limuna
|
|
Za slatko od trešanja najbolje je uzeti
bele trešnje. Tresnje operite očistite od koštica a onda ih morate
posumporiti. Ponovićemo uputstvo za sumporisanje voća. Obavezno to
radite na otvorenom radi neprijatnog sumpornog isparenja. Uzmite limenu
kofu i napunite je žarom. Trešnje stavite u sito od dlake ili neki
zgodan rupičast sud. Na žar stavite sumpor a nad njega posudu sa
trešnjama koju ćete prekriti krpom. Ostavite ih tako dok potpuno ne
pobele. Tada ih operite dobro u nekoliko voda i ostavite na čistu krpu
da se osuše. Šećer stavite u šerpu, prelite sa 2 čaše vode i kuvajte
dok ne bude veoma gust. U kuvani šećer stavite trešnje, šipku vanile i
sok od dva limuna. Slatko kuvajte na jakoj vatrim pazeći da ne zagori.
Kuvano je kada po dve tri kapi soka teško padaju sa varjače. Gotovo
slatko openite, prekrijte vlažnim salvetom i ostavite da prenoći, a
sutradan ga sipajte u tegle.
|
|
Category: slatko i dzemovi | Added by: vrelo (2009-08-24)
|
Views: 2717
| Rating: 0.0/0 |
|
|
|