SLATKO OD LUBENICA
Uzmite
koru od debelokorih (običnih) lubenica ili pak od one vrste koje se ne
koriste za jelo već samo za pravljenje slatkog. Oljuštite je spolja, i
reckavim nožem isecite na kockice. Tako isečene kuvajte ih u 5-6 voda.
Zapravo kad voda u kojoj se kuvaju provri i pusti nekoliko ključeva,
prospite je i sipajte novu pa kuvajte ponovo. U poslednju vodu dodajte
koru jednog limuna. Procedite i komadiće lubenica ostavite da stoje u
hladnoj vodi 24 časa, za koje vreme ćete 3-4 puta promeniti vodu.
Na jednu težinu kore pripremite 2/3 te težine šećera. Pripremljeni
šećer stavite u šerpu, prelijte vodom da ogrezne i pustite da se kuva.
Kada dobijete željenu gustinu, tj kada vam sirup sa varjače spada u
gustim kapima, a ne u mlazu, stavite komadiće kora od lubenice. Neka se
kuvaju jedno četvrt sata. Pred kraj dodajte sok od jednog limuna na
svaki kilogram upotrebljenog šećera, prutić vanile. Skinite svu penu,
sklonite sa vatre i pokrijte vlažnom krpom. Kada se ohladi sipajte u
tegle. Tegle dobro zatvorite.
|