Šećer
prelijte da ogrezne a zatim ga kuvajte skidajući sa njega penu, dok se
dovoljno ne zgusne. Tada ga ostavite na tihoj vatri. Jabuke oljuštite i
narendajte na krupno rende direktno u posudu sa vodom u koju ste
nacedili limun. Najbolje je da ovaj posao obavlja dvoje ljudi, jedan da
ljušti jabuke a drugi da ih renda, da jabuke ne bi potamnele. Kada su
jabuke spremne, pojačajte temperaturu plotne i čekajte da šećer provri.
Tada procedite jabuke i spustite ih u šećer. Kuvajte na jakoj vatri uz
neprestano mešanje varjačom. Kuvajte dotle dok ne ostane "put" na dnu
šerpe kad povučete varjačom. Vruć pekmez sipajte u zagrejane tegle, pa
tegle sa pekmezom složite u tepsiju i ostavite u mlakoj, ali
isključenoj rerni da se lagano hlade. Tako će se napraviti pokorica na
vrhu pekmeza.
Tek sutradan tegle zatvorite, obrišite i složite u ostavu.
|