Način pripreme
Slatko od grožđa treba kuvati od sitnog grožđa, posebne vrste koja
se zove sultanija. Ovo grožđe nema semenki, a ima vrlo nežnu kožicu,
tako da se plod bez ikakve obrade može lepo skuvati. Sultanija koju ste
odabrali za slatko ne sme biti prezrela, već poluzrela.
Grožđe pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U
šerpu za kuvanje slatka sipajte šećer, nalijte čašu vode i kuvajte
sirup kao i za svako drugo slatko. Kada sirup bude skuvan, spustite
grožđe u njega i kuvajte dalje. Dodajte limun, oljušten i isečen na
kolutove. Kuvajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute
kašike pada u krupnim kapima.
Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine
i pokrijte mokrim čistim platnom. Ostavite da stoji 12 časova, a onda
sipajte u suve čiste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na
ostavite na prohladno mesto.