SOK OD VIŠANJA
Postoji više načina na koji se može napraviti sok od višanja.
Spremite višnje i šećer i to na svako kilo višanja 700 gr
šećera. Višnje lagano operite, izvadite im koštice pa izmerite i tada
ćete znati koliko vam šećera tačno treba. Stavite sve u šerpu za
slatko, pospite šećerom izmešajte i ostavite da prenoći poklopljeno.
Sutradan stavite na šporet i kuvajte dok ne pusti ključ. Pa smanjite
vatru i lagano kuvajte još desetak minuta. Tada uzmite metalni đevđir i
njime pritisnite višnje u šerpi na dno, pa kutlačom odsipajte sok
sipejući ga kroz levak u zagrejane flaše. Svaku flašu zatvorite
celofanom i gumicom i
to tako što ćete nakvašen celofan dobro razvući preko grlića flaše, da
nikako ne može ući vazduh kroz njega. Flašu sa vrućim sokom stavite u
neku kutiju ili sanduk koji ste obložili starim ćebetom. Tako učinite
sa svakom flašom soka koju ste napunili. Kada ste istrošili sav sok
flaše dobro umotajte u ćebe i ostavite da se tako postepeno hlade. Na
ovaj način će se sok konzervisati i neće se pokvariti tokom stajanja.
Možete za svaki slučaj u sok dodati jedan acetisal ili malo salicila.
Sok se takođe može praviti tako što ćete višnje očistiti i
iscediti im sok u sokovniku (ili ako nemate sokovnik višnje se gnječe u
pasir presi ili đevđiru što je daleko komplikovanija varijanta i manje
ekonomična). Staviti šerpu sa sokom na vatru i kuvati dok ne pusti
ključ s početka mešajući da se šećer rastopi a ne padne na dno i
zagori. Dodati u sok šećer malo salicila ili acetisal. Dalje postupite
kao i u gornjem primeru.
|