Ukoliko vam je potreban kiseli kupus van sezone, možete ga ukiseliti za svega 2 do 3 dana.
Sitno iseckajte kupus ili mu odstranite listove,
pa ga pažljivo spustite u posudu za kiseljenje (to može da bude
plastična kofa ili lonac).
Prelijte ga vrelom vodom, sipajte 2-3 dl nekog
sirćeta (ne solite!), odozgo stavite tanjir i nešto teško (npr. kamen)
kako bi se kupus opteretio.
Ostavite kupus na sobnoj temperaturi da odstoji 2 dana i imaćete kiseli kupus kao usred zime.
Ukoliko vam je kiseli kupus potreban za samo jedan dan, u navedene sastojke ubacite i jedan komad običnog hleba.
Standardno kiseljenje kupusa (bez konzervanasa)
Da biste dobili dobar kiseli kupus i dobar rasol,
odaberite čvrste glavice kupusa srednje veličine (najbolji je futoški
kupus, a nije loše ni ako jedna trećina ukupne količine bude crveni
kupus).
Svaku glavicu malo zasecite po korenu ili jednostavno malo izdubite koren i ređajte u čisto bure za kupus.
Ne zaboravite da u bure ugradite i jedno kraće
crevo kako kupus ne biste morali da pretačete već da ga samo dva puta
nedeljno produvate da bi se so ravnomerno rasporedila.
Poslagane glavice kupusa prelijte rastvorom
morske soli i vode. Recimo, za bure od 200 litara, potrebno je oko
60-65 kg kupusa i 2-3 kg soli i onoliko vode koliko stane da bi kupus
bio u vodi, kao i 1-2 kg cvekle i 1/2 kg rena (ren ja odličan
konzervans - ne dozvoljava kvarenje kupusa bez obzira na promene
temperature).
Pošto je ovo biološko kiseljenje, u kupus se ne
stavlja ni vinobran ni konzervans. Rasol je odličan sve dok imate
kupus, a može da se pije čak i u martu, jer se ne razvlači i ne menja
ukus.
Kupus ukiseljen na ovaj način može da se drži i na terasi.