Our poll |
|
Statistics |
Ukupno online: 37 Gost: 37 Clanovi: 0 |
|
AJVAR
AJVAR
15 kg paprika
3 kg plavog patlidžana
3 dl ulja
sirće
so
|
Papriku ispecite, na plotni, roštilju ili na način na koji to obično
činite. Pečenu papriku stavljajte u plastične kese, kese zavežite i
ostavite papriku da se potpuno ohladi. Tada ocistite papriku od ljuske,
semenki i peteljki, i to tako da ostane potpuno čisto meso paprika.
Tada papriku ostavite u džakčić ili u neku posudu pogodnu za oceđivanje
(cediljku, veće sito ili vanglu sa perforiranim dnom). Veoma je važno
da se paprika dobro ocedi. Plavi patlidžan operite, posušite kuhinjskom
krpom i stavite na pleh. Pecite ga u rerni 30 minuta, na temperaturi od
200 stepeni. Ostavite da se ohladi, pa oljuštite sa njega tvrdu ljusku,
tako da vam ostane samo meso plavih patlidžana. |
Sameljite papriku i patlidžan na mašini za mlevenje mesa.
U velikoj šerpi zagrejte polovinu pripremljenog ulja. Stavite celu
količinu spremljenog mlevenog povrća, smanjite temperature na otprilike
jednu trećinu i mešajte neprekidno da se ajvar ne uhvati za dno šerpe.
Ajvar pržite na laganoj vatri dok ne postane "suv", tj dok ne ukuva sva
tečnost koju puste paprika i patlidžan. Povremeno dodajte po malo ulja.
Vodite računa da ne preterate i da vam se ulje dobro uprži u masu.
Proces traje oko 60 minuta. Na kraju posolite i zakiselite sirćetom po
ukusu i pržite još oko desetak minuta.
Tegle koje ste dobro oprali i osušili stavite u rernu i lagano ih
zagrejte na temperaturu od 50 stepeni. Ajvar sipajte topao u zagrejane
tegle i pune tegle slažite u rernuu. Kada ste napunili sve tegle, rernu
ukljucite na 50 stepeni i ostavite tako dok se ne uhvati pokorica na
svakoj tegli ajvara. Tada izvadite tegle, ostavite da se ohlade, pa ih
zatvarajte ili hermetičkim poklopcima ili celofanom i gumicama. Ako ih
zatvarate celofanom dobro bi bilo da preko njega stavite komad platna,
koji će prekriti celu površinu otvora tegle, pa tek onda gumicu. Takođe
je važno da celofan bude jako zategnut preko otvora tegle, da ne bi u
teglu ušao vazduh (zbog čega bi ajvar mogao da se ubuda ili ukiseli).
Neke domaćice dodaju beli luk u ajvar još prilikom spremanja, ali
moj je predlog da to ne činite jer nisu svi ljubitelji ukusa belog luka
u ajvaru. A svakako uvek možete beli luk, sitno isečen, dodati ajvaru
prilikom serviranja.
Ovo je najskuplji ali i najoriginalniji recept za ajvar.
Danas postoje neke ekonomicnije i brže varijante za pripremu
ajvara, ali izmene u pripremanju donose izmene i u ukusu. Daćemo vam i
neke od tih recepata, pa sami odaberite način na koji želite da
spremite vaš ajvar.
|
|
Category: SPRAVLANJE ZIMNICE | Added by: vrelo (2009-08-24)
|
Views: 1370
| Rating: 0.0/0 |
|
|
|