Mnogi ga izbegavaju zbog snažnog mirisa, ali ako imate povišen pritisak
ili problem sa imunitetom, bilo bi dobro da beli luk jedete češće.
Zašto je zdrav? Sadrži neke supstance na bazi sumpora koje imaju
antibiotsko dejstvo, šire krvne sudove i sprečavaju zgrušavanje krvi. U
kombinaciji sa kalijumom, selenom i vitaminima A i C, te supstance
jaèaju imunološki sistem. Evropska studija „Beli luk i zdravlje"
potvrdila je da redovno konzumiranje belog luka snižava krvni pritisak i
holesterol, spreèava arteriosklerozu i štiti od tumora, naročito tumora
creva.
Kad kupujete, birajte glavice koje su teške i čvrste, imaju suvu ljusku i
kompaktne čenove. Ne kupujte mekane glavice sa mrljama od buđi ili
glavice koje su proklijale.
Čuvajte vence belog luka na tamnom i suvom mestu; mogu da stoje i po nekoliko meseci.
|