Prilikom nastajanja reumatskih obolenja veliku ulogu ima tzv.
arahidonska kiselina. To je važna masna kiselina koja se unosi hranom i
od koje nastaju hormoni tkiva, koji prouzrokuju upale i bolove. Zbog
toga je neophodno, ukoliko želite da sprečite reumatske upale, što manje
unositi hranu koja sadrži tu kiselinu.
Bankhofer preporučuje da se meso konzumira samo dva puta
nedeljno. U pilećem i ćurećem mesu ima upola manje arahidonske kiseline
nego u goveđem i svinjskom mesu. Od ostalih namirnica koje u velikoj
meri sadrže arahidonsku kiselinu izdvajaju se žumance, šlag, sir
ementaler, kamamber i svinjska mast.
Voće i povrće, orasi, pirinač i biljna ulja ne sadrže tu masnu
kiselinu. Sveže ubran krastavac sadrži dosta vitamina E kao i
mikroelement bakar. Da bi se smanjio rizik od reume važno je da se
krastavac konzumira sa korom. Dosta vitamina E sadrže i bademi, lešnici,
suncokretovo ulje, ulje repice i orahovo ulje. Pored toga, morska riba
losos, skuša i tunjevina bogate su omega-3-masnim kiselinama, koje
sprečavaju upale.
Ljudi koji pate od reume treba više da konzumiraju integralne proizvode a manje proizvode od belog brašna.
Takođe je važno da se organizam štiti od previše mokraćne
kiseline. Zato treba izbegavati namirnice koje su bogate purinima, koji
se pretvaraju u mokraćnu kiselinu. Purini su sadržani u goveđem i
svinjskom mesu, pasulju, grašku, sočivu i unutricama, ali i pivu i
proizvodima od soje, objašnjava Bankhofer. On navodi da u Austriji od
neke reumatske bolesti pati oko dva miliona ljudi.
|