Ukoliko ste se ikada pitali šta tačno jedete kada naručite hot-dog,
odgovor je prilično jednostavan. Ukratko, radi se svinjskim ostacima
pomešanim sa kombinacijom pilećih ili ćurećih iznutrica koje se zatim
istiskuju kroz metalne rešetke i polivaju vodom, prenosi "Daily Mail". U
tu smesu se onda dodaju ukusi i boje, a nakon toga se mešavina pakuje u
plastične omote, kuva, hladi i stavlja u prodaju. Za mnoge, radi se o
prilično gadljivom procesu proizvodnje jedne od, zbog niske cene,
najprodavanijih namirnica današnjice. Poreklom iz Frankfurta,
viršla je do danas doživela mnoge mutacije, a američkom tržištu je prvi
put predstavljena sredinom 19. veka. Mnogi lekari ne savetuju
konzumaciju viršli zbog njenih mnogih opasnosti po zdravlje, kao što su,
recimo, zloćudni rak creva. Meso
Tradicionalne
viršle se prave se od svinjskih ostataka, šunke i slanine koja se
prilikom klanja odstranjuje kao višak. U tu smesu se dodaje piletina ili
ćuretina, aroma te boje. Većina viršli namenjenih za veleprodaju se
ravi upravo na ovaj način, dok se tek mali procenat obrađuje mnogo
kvalitetnije i zdravije. Voda Voda
koju sadrži viršla se dodaje da bi se stvorila prava čvrstina, odnosno,
da bi se sprečilo njihovo prevremeno raspadanje. Ona je pomešana sa
mešavinom mesa koja se nakon spajanja sa vodom, istiskuje kao kompaktna
celina i kuva. Skrob Sve
viršle, od onih najjeftinijih pa do luksuznijih, su prepune skroba.
Obično je to krompirov ili pšenični skrob koji se meša sa solju da bi
viršle dobile bolji volumen i već prepoznatljivi ukus. So Viršle
sadrže 2 posto soli, što znači da su u klasi "visokoslanih" proizvoda.
Takođe, to znači da će vam se njihovom konzumacijom povećati rizik od
visokog krvnog pritiska, infarkta i srčanih bolesti. E250 - Natrijev nitrat Unos
procesuiranog mesa povećava rizik od raka creva, a najveći krivac za to
je upravo natrijev nitrat. On se dodaje u viršle da se ne bi pokvarile.
Konzumacijom samo jedne i po viršle dnevno, rizik od raka creva se
povećava za čak 20 posto. E451 - Kalijum i kalcijum trifosfati
Oni
pomažu u održavanju čvrste teksture viršle i sprečavaju njeno
kiseljenje. E451 se takođe koristi u deterdžentima kao omekšivač vode, a
dodaje se i u antifriz. Ipak, njegova konzumacija, navodno, nema
nikakvih nuspojava. E452 - Polifosfati Još
jedan uobičajeni dodatak hrani. E452 je zapravo stabilizator koji
takođe pomaže u održavanju teksture viršle, a sprečava i njeno
raspadanje pri kuvanju. Nije opasan po zdravlje. E301 - Natrijev askorbat Vrsta
vitamina C, koja deluje kao antioksidans i regulator kiselosti. Takođe,
sprečava meso da izgubi svoju boju pri kuvanju. Kao sastojak u viršlama
ne izaziva probleme, ali u većim dozama uzrokuje iritaciju kože. E120 - Karmin Radi
se o boji koja može da se pronađe u jogurtima, ružu za usne ili
glazurama. Može da izazove alergijske reakcije, a kod nekih ljudi i
anafilaktički šok. E160c - Ekstrakt paprike
Još
jedna boja za hranu na prirodnoj bazi. Dobija se mešanjem sušenih
mahuna u indijskih crvenih papričica. Najčešće se može pronaći u
sirevima, gustim sokovima, čipsevima i nekim slatkišima. I konačno... Čak
i kada kupujete najkvalitetnije i najprirodnije viršle, niste sigurni -
naime, u Americi se čak 80-toro dece godišnje uguši viršlama.
|