Borovnice
Borovnice
su prepune fitonutrijenata. Sadrže elaginsku kiselinu, katehine,
antocijanine i salicilnu kiselinu. Borovnice su zapravo prirodni
aspirin. Da, sledeći put kada budete imali glavobolju, samo pojedite
borovnice! Pomažu i pri smanjenju broja proteina koji se dovode u vezu
sa bolestima mozga kao što su Alchajmer i Parkinsonova. Sprečavaju i
opasne neurološke poremećaje. Kupine
Kupine
sadrže vrlo važnu hranjivu materiju poznatu pod imenom - elagična
kiselina. Ona štiti stanice kože od štetnih UV zraka. Usporava i
raspadanje kolagena u koži. Ukoliko ih često budete jeli nećete se tako
lako naborati. Ribizle
Ribizle
su posebno cenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Ova kiselina
zaustavlja alergijsku reakciju koju telo pokrene da bi izolovalo stane
materije kao što je polen. Ukoliko jedete ribizle smanjićete svrab u
očima i začepljenje sinusa. Maline
Maline
takođe deluju kao aspirin. Jedući maline možete da izlečite glavobolju,
jer sadrže bitan spoj koji delotvorno smanjuje bol i upale, čak i bolje
od aspirina. Pojedini nutrijenti u njima štite stanice od onečišćujućih
materija koje se nalaze u prerađenoj hrani i duvanskom dimu. Jagode
Da
li ste znali da jagode sadrže više vitamina C nego pomorandže? Zovu ih i
fabrike antioksidanasa, a jedući ove bobice ćete sprečiti artritis,
gubitak pamćenja, različite oblike raka i bolesti srca. Osim toga one su
tako ukusne sa šlagom - samo neka budu bez šećera.
|